OTKRIVEN RAZLOG ZAŠTO SE RUŠI 'UKLETI' MODEL BOEINGA 737 MAX 8? Piloti mjesecima upozoravali na ozbiljan problem koji su imali tijekom leta

15.03.2019 - 17:58 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba
 

Nekoliko američkih pilota, koji su na rutama unutar SAD-a upravljali Boeingom 737 Max 8, požalila su se još u studenom na probleme koje su imali tijekom leta, prenio je jučer američki New York Times pozivajući se na pisanje Dallas Morning Newsa. Potužili su se da su nosovi njihovih zrakoplova počeli naglo ponirati nakon što su uključili autopilot. Jedan od njih tvrdi da se to dogodilo u roku od dvije-tri sekunde nakon uključenja automatskog sustava. Kad su ga isključili, avion se počeo dizati.

"Prošao sam u glavi kroz automatske postavke i profil leta, no ne mogu se domisliti nijednog razloga zašto bi avion tako agresivno spustio nos”, ustvrdio je jedan. Drugi se također požalio na slično poniranje i ista upozorenja u kokpitu. Ni on nije dokučio što je pošlo po krivu.

Oba pilota komentare su ispisala u javnu bazu podataka koju održava NASA. Ona sadrži tisuće izvještaja koje piloti podnose kada naiđu na greške ili probleme, no ne i identifikacijske podatke o letu, dakle ime avioprijevoznika, pilota ili lokaciju.

U jednom drugom podnesku kritizira se način obuke. “Mislim da je nesavjesno da proizvođač, FAA (američka Federalna uprava za zrakoplovni promet) i aviokompanije daju pilotima da lete zrakoplovom bez adekvatne obuke ili da im barem daju dostupne resurse i dostatnu dokumentaciju kako bi razumjeli vrlo kompleksne sustave zbog kojih se ovaj zrakoplov razlikuje od prijašnjih modela. Pitam se, što još ne znam? Letački priručnik je neadekvatan i gotovo kriminalno nedostatan”, navodi podnositelj.

Prizemljenje


Problemi o kojima piloti pričaju slični su onima koji su prijavljivani prije prvog udesa Max 8-ice lani u listopadu u Indoneziji. Boeing inzistira da je avion siguran, iako su, kako tvrde, u procesu nadogradnje softwarea. Mnogi mu ne vjeruju.

Nakon što su to učinile mnoge svjetske države, jučer je i američki predsjednik Donald Trump izvanrednim ukazom prizemljio američku flotu Boeing 737 Max 8 zrakoplova. “Zrakoplovi koji su u zraku bit će prizemljeni ako su 737 Max. Bit će prizemljeni nakon što slete na destinaciju”, objasnio je Trump te dodao kako je sigurnost najvažnija. “Boeing mora utvrditi gdje je problem. I oni će ga pronaći”. Priopćenjem se oglasio i Boeing, koji je rekao kako ima puno povjerenje u Max, ali da je - zbog opreza i kako bi osigurao putnike - odlučio privremeno suspendirati cijelu flotu. Iz Boeinga su tako najavili da će prizemljiti sve zrakoplove 737 MAX, njih ukupno 371, nakon što su istražitelji otkrili nove dokaze na mjestu kobne nesreće Etiopian Airlinesa. Oglasila se i Federalna uprava za zrakoplovni promet, koja je sada rekla kako su na mjestu nesreće pronađeni novi dokazi, a koji su utjecali na njihovu odluku da bi ipak trebalo prizemljiti avione.

SAD se na taj potez odlučio nakon što je doslovno ostao izoliran u odluci da nastavi upotrebljavati Max avione. Tijekom jučerašnjeg dana sličan je stav imala i Kanada, no onda se i ona predomislila. Kanadski ministar prometa Marc Garbeau je rekao kao su odluku donijeli na temelju revizije novodostupnih satelitskih podataka, iz kojih se vide sličnosti između nesreće u Indoneziji i sada ove u Etiopiji. Naime, popis zemalja i avioprijevoznika koji su odlučili prizemljiti Max 8 ili ga potpuno zabraniti u zračnom prostoru postao je vrlo dugačak. Primjerice, jučer su to, od država, učinili i Kazahstan, Vijetnam i Egipat, a od avioprijevoznika ruski S7. Na globalnoj razini, Max 8 je trenutačno zabranjen u oko 45 država, a prizemljilo ga je 34 kompanija.

Šef Ethiopian Airlinesa Tewolde Gebremariam smatra da bi ih trebalo prizemljiti sve, i to dok se ne utvrdi da su sigurni. Iako točni razlozi pada nisu poznati, rekao je za BBC, postoje sličnosti s padom zrakoplova indonezijskog Lion Aira. Prihvaća da Boeing i FAA imaju razloge zašto tvrde da je avion siguran, ali dodaje kako je potreban “izrazit oprez” i “da svi oni koji su ih prizemljili imaju vrlo dobro opravdanje”.

Vanjski problemi


Oba aviona bila su, rezonira, potpuno nova i imali probleme samo nekoliko minuta nakon polijetanja. Prizemljenje je ispravna stvar, smatra. I da, navodi Gebremariam, njegova će tvrtka poslati crnu kutiju na analizu u inozemstvo, no preferiraju Europu pred SAD-om.

Osim što se suočava s pritiskom te vrste, Boeing bi se dugoročno mogao naplaćati i odšteta. Aviokompanija Norwegian Air tvrdi da će tražiti Boeing naknadu troškova i izgubljene dobiti nakon što su, zbog zabrane, bili prisiljeni prizemljiti 18 Maxova. “Očekujemo da će Boeing riješiti taj račun”, tvrdi avioprijevoznik čija je dionica, slično kao i Boeingova, zabilježila pad oko 10 posto nakon najnovijeg udesa. Pitanje je hoće li njegovim stopama ići i druge tvrtke, ali i kako će se sve to odraziti na narudžbe. Nama vrlo poznati Ryanair svoj je prvi Max trebao dobiti na proljeće.

Valja očekivati i sudske tužbe. Nakon prve nesreće u Indoneziji, u SAD-u ih je uloženo više od 30. Može se pretpostaviti da će biti i novih, vezanih uz onu u Etiopiji, kao i da bi ishodi tužbi, ovisno o tome što pokažu istrage dviju nesreća, mogli utjecati jedni na druge. Za one koji će tužiti u najnovijem slučaju, financijski je bolje obratiti se sudovima u SAD-u, pišu mediji. Tamo se odštete kreću od dva do tri milijuna dolara po osobi, a u Etiopiji oko 200.000.

U džep će vjerojatno posegnuti i Boeingovi osiguravatelji. Iako će inicijalni zahtjevi u tom smjeru ići preko osiguravatelja Ethiopian Airlinesa, oni bi mogli potraživati one Boeingove pokaže li se da je bilo sistemskih problema s avionom. Reuters računa da će inicijalni troškovi odšteta za svih 157 stradalih iznositi oko 25 milijuna dolara.

Puno više Boeing je već izgubio na tržištu, gdje se cijena njihovih dionica u tri dana srozala za više od 10 posto. To znači da je tržišna vrijednost kompanije danas 25 milijardi dolara manja nego što je bila prije nesreće i vala prizemljenja.

U međuvremenu je Kayak, jedna od stranica za pretraživanje i kupnju avionskih karata, objavila da će korisnicima omogućiti pretraživanje letova i po modelu aviona.

 

(Jutarnji.hr) 

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!