TELEFONSKI POZIVI

Otimanje, preusmjeravanje, krađa: Viber uvodi novi opciju koja bi mogla promijeniti mnogo toga

02.07.2015 - 14:38 | Tech >> Internet

Prošlog mjeseca kompanija Viber je objavila da je dostigla magičnu brojku od 200 miliona korisnika ove aplikacije.

Rast Vibera je zapanjujući. Naime, podaci pokazuju da Viber na dnevnoj bazi ima oko pola miliona novih korisnika, s čim se malo ko u svijetu može pohvaliti.

Međutim, sve donedavno, bilo je nejasno kako ova kompanija misli ostvariti profit, s obzirom na to da je Viber besplatan.

Prema informacijama portala Geektime, Viber, navodno, planira implementirati formulu prema kojoj bi ova aplikacija preuzela kontrolu nad nekim telefonskim linijama svojih korisnika.

Drugim riječima, Viber bi na vašim aparatima uskoro mogao preusmjeravati "regularne" fiksne i mobilne pozive  na svoju aplikaciju, zaobilazeći tako u potpunosti telekome.

Tehnička podrška portala Novi.ba testirala je preusmjeravanje poziva sa mobilnih, pa čak i fiksnih linija prema Viberu u Bosni i Hercegovini i dobila iznenađujuće rezultate.

Naime, dešava se da kad Bosanci i Hercegovci dobiju poziv iz inostranstva, pa čak i preko fiksne linije, da viber te pozive preusmjerava na Viber primaoca poziva. 

Upravo je to način na koji Viber zloupotrebljava i preusmjerava pozive, te na taj način zaobilazi telefonske operatere i time im uzima ogroman dio finansijskog kolača.

Dakle, sljedeći put kada preko Vibera dobijete poziv sa mobilne ili fiksne mreže, to znači da ste, htjeli ili ne htjeli, dio pilot programa ove kompanije, koja tako želi isprobati da li se isplati uvesti ovu novinu.

Što se tiče samih korisnika, nova ponuda Vibera mogla bi im odgovarati, jer bi u tom slučaju porasla konkurencija na tržištu, što bi vjerovatno značilo i niže cijene međunarodnih razgovora.