ANALIZA PROTIVMINSKIH AKCIJA

Oružane snage BiH prošle godine izvršile deminiranje 3.005.257 m2 teritorije BiH

03.04.2019 - 15:57 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) predstavile su analizu protivminskih akcija (PMA) za prošlu godinu, po kojoj su deminerske jedinice OSBiH izvršile deminiranje 3.005.257 m2 teritorije BiH, pronašle i uništile 32 protivtenkovske mine, 547 protivpješadijske mine te 168 neeksplodiranih ubojnih sredstava. 

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić naglasio je važnost doprinosa deminerskih jedinica na deminiranju područja izgradnje Koridora 5-c. 

- Iza OSBiH nema zaostalih mina i nismo imali niti jednu deminersku nesreću - istakao je Jerkić, odajući priznanje deminerskim jedinicama na ostvarenom rezultatu.

Zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH za operacije brigadni general Kenan Dautović predstavio je rezultate procesa protivminskih akcija (PMA) za prošlu godinu, po kojima realizirano 94.1 posto planiranog godišnjim planom PMA. 

Dautović je istakao da su OSBiH protekle godine tokom realizacije PMA vršile deminiranje u 31 općini u sklopu 76 deminerskih projekata.

Komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Radovan Ilić predstavio je viziju i fokus protivminskih akcija za ovu godinu čiji je prioritet realizacija plana deminiranja u iznosu od 3.009.447 m2, uz ostvarivanje dobre saradnje s partnerima koji daju podršku deminerskim kapacitetima OSBiH. 

Šef delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark naglasio je da će EU i dalje pružati podršku deminerskim procesima u BiH, koja će u narednom periodu iznositi 10 miliona eura.

Tom prilikom je istaknut i značaj realizacija projekta "Opće procjene minski sumnjivih područja u BiH 2018-2019", na inicijativu i pod pokroviteljstvom Evropske komisije u BiH koji obuhvata angažovanje BH MAC-a, Norveške narodne pomoći (NPA) i OSBiH.

Cilj projekta je povećanje efikasnosti protivminskih akcija u BiH kroz primjenu opće procjene minski sumnjivih površina i njihovog uticaja na ugrožene zajednice. U projektu učestvuju dva izviđačka tima OSBiH sa planom od 150,79km2 izviđanja.

U toku izvršenja ovih zadataka, osim drugih metoda, OSBiH primjenjuju i korištenje dronova za izviđanje minski sumnjivih površina iz vazduha.

deminiranje-2

Protivminske akcije OSBiH će i dalje ostati jedan od ključnih zadataka sve do potpunog ispunjenja cilja "BiH bez mina", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA