INVESTICIONI MITING U DUBAIJU

FIPA BiH najbolja agencija, Al Shiddi Trading najbolji investitor

09.04.2019 - 10:30 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

Na svjetskom godišnjem investicionom mitingu Annual Investment Meeting (AIM) koji se održava u Dubaiju od 8. do 10. aprila, na kojem ove godine učestvuje više od 20.000 ljudi iz svjetskog biznisa, Agencija za promociju stranih investicija BiH (FIPA) proglašena je najboljom Agencijom za privlačenje stranih investicija za područje Centralne i Istočne Europe.

Istovremeno, Al Shiddi Trading je proglašen najboljim investitorom sa svojim projektom "Swissotel" u Sarajevu.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom potpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i premijera i vladara Dubaija, Šeika Mohammeda Bin Rashid Al Maktouma.

Nagrade su primili Gordan Milinić i Abdulah Mohammed Al Shiddi, a svečanom uručenju je prisustvovao i ambasador BiH u UAE, Šerif Mujkanović.

Na posebnoj ceremoniji, AIM investicijske nagrade su dodijeljene odabranim agencijama za promociju investicija (IPA) iz svakog regiona svijeta u znak priznanja za njihov izvanredan rad u uspješnom privlačenju značajnih i korisnih projekata direktnih stranih ulaganja u 2018. godini te doprinosu ekonomskom rastu i razvoju tržišta.

dubai-2

Kao kriterij za odabir najboljih IPA i investicijskih projekata, formirana je komisija od devet međunarodnih eksperata, koji su procijenili svaki od nominovanih projekata koji su ušli u uži izbor. Koristili su kriterije kao što su veličina investicije, efekti investicija na ekonomski razvoj, prenos znanja, proces servisiranja investitora, održivost i veze s lokalnom zajednicom i privredom te uticaj digitalizacije na privlačenje stranih direktnih investicija.

U ovoj manifestaciji učestvuju predstavnici institucija i kompanija iz 150 zemalja svijeta iz različitih sektora poput proizvodnje hrane, metalo-prerađivačkog sektora, energetike, turizma, nekretnina, finansija, građevinarstva te informacionih tehnologij i farmacije.

Osim njih, tu su i predstavnici agencija za strana ulaganja iz cijelog svijeta radi uspostavljanja novih kontakata i razmjene iskustava u vezi sa politikom privlačenja stranih ulaganja, poboljšanja konkurentnosti, strategijom za promociju te podsticajem za strane investitore, saopćeno je iz FIPA-e. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA