AMBASADA VELIKE BRITANIJE ZA NOVI.BA: U slučaju Brexita potreban poseban dogovor za učešće britanskih snaga u EUFOR-u u BiH

09.04.2019 - 12:09 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 


Budući da je izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) bez dogovora postavio pitanje mogućeg ugrožavanja funkcioniranja misije ALTHEA/EUFOR u Bosni i Hercegovini s tim u vezi kontaktirali smo Ambasadu Velike Britanije u BiH iz koje su poručili da će, u slučaju Brexita bez sporazuma, biti potreban poseban dogovor za nastavak učešća britanskih snaga u Misiji EUFOR-a u BiH. 

britanija

- Jasno smo stavili do znanja EU da smo spremni za takvu vrstu dogovora kako bi osigurali kontinuitet britanskog učešća - istaknuto je iz britanske ambasade u Sarajevu. 

Naglasili su da operacija" Althea" pruža značajan doprinos sigurnom okruženju u BiH te da Ujedinjeno kraljevstvo (UK) u potpunosti podržava ciljeve ove Operacije i nastavak mandata proisteklog iz UN-ovog Poglavlja VII i Sporazuma "Berlin plus". 

- Nastavit ćemo s pružanjem podrške tokom procesa napuštanja EU, a planiramo zadržati doprinos UK-a Operaciji i putem dogovora o izlasku i budućem odnosu - poručili su iz Ambasade Velike Britanije. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA