NEGATIVNE POSLJEDICE

POLITIČKI ANALITIČAR ADNAN HUSKIĆ ZA NOVI.BA: Dodikove izjave ne treba shvatati olako

11.04.2019 - 15:34 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

Politički analitičar Adnan Huskić je u izjavi za Novi.ba komentirao nedavno crtanje granica predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je, nakon što je kao predsjednik Republike Srpske (RS) prije godinu i po dana crtao nove granice Balkana, ovaj put RS-u i Srbiji dodao i dio Crne Gore.

Huskić napominje da se ova Dodikova priča o prekrajanju granica u prisustvu sadašnjeg i bivših predsjednika Srbije ponavlja.  

- Prije Aleksandra Vučića, na čelu Srbije bili su Tomislav Nikolić i Boris Tadić, i stalno se ponavlja ista stvar, a to je da u njihovom prisustvu Dodik, kao najvažniji politički činilac iz RS-a u ovoj vrsti relacija, neprestano dovodi u pitanje održivost BiH kao države pričom o tome da RS i Srbija budu jedno - istakao je. 

dodik-i-vucic

Istovremeno, podsjeća politički analitičar, zvanični odgovor predsjednika Srbije glasi da ova država poštuje teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum. 

Izjave Dodika o prekrajanju granica BiH, smatra Huskić, s jedne strane izazivaju reakcije javnosti s ciljem skretanja pažnje sa nekih ključnih stvari o kojima bi zapravo trebali pričati. 

- Međutim, izjave Milorada Dodika ne trebaju se shvatati olako. Ovakva priča ima negativne posljedice jer retorika političkih lidera itekako utiče na to kako građani percipiraju politiku ili još važnije, kako djeluju u tom smislu - naglasio je. 

U tom je kontekstu podsjetio na napad na povratnika u Prijedoru te brojne napade na novinare, ustvrdivši da se ovakve stvari sigurno ne bi dešavale da političke elite, u ovom slučaju Dodik i njegovi saradnici, ne ponavaljaju priču koja omogućava stvaranje ambijenta za ovakve incidente. 

Još jednom je ponovio da Dodikova politička retorika ima itekakve posljedice i negativan efekat jer ljudima daje "vjetar u krila" da se ponašaju kako inače možda i ne bi.  

Dodikovo crtanje granica izazvalo je brojne reakcije, između ostalih, i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji je kazao da ako neko razmišlja o granicama, najopasniji je neprijatelj i protivnik svih građana zapadnog Balkana.

Predsjednik Naše Stranke Predrag Kojović poručio je da je BiH u svojoj istoriji imala crtanje i brisanje granica na salvetama i zidovima, ali da hiljade godina postojanja pokazuje da do prekrajanja BiH ne može doći. 

Na pitanje novinara u Mostaru kako komentira spomenutu Dodikovu izjavu, predsjednik Srbije Alekdsandar Vučić je, prilikom posjete sajmu u ovom gradu, odgovorio da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u regionu i da nema pretenzija ni prema jednoj teritoriji te da očekuje da se i druge zemlje tako ponašaju.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA