POSLUŠAJTE DJECU

Ako DIJETE traži da mu kupite igračku "KOJU SVI IMAJU": KUPITE JE ODMAH! Evo zašto!

14.04.2019 - 12:43 | Praktična žena
Autor: Novi.ba

U životu postoji trenutak kada dijete traži nešto da bude "kao i svi drugi". Bez obzira na sve - svaka generacija ima svoje radosti. Barbike, spiner, ljigavac, lutke bez kose i td... Psiholozi kažu: kupi djetetu šta ti ište!

Nije uopće loše biti pomalo kao i svi drugi. Čak i ako je ta igračka lošeg kvaliteta, i pomalo skuplja nego što ste očekivali, kupite je. Čak i ako vaš prefinjeni ukus protestuje, a možete da priuštite svom djetetu najbolje - ipak kupite ono šta vam traži. Zašto? Zato što tako treba.

Ovo pravilo ne važi svaki put, ali važi na onaj zahtev "Svi to već imaju". Kada vam dijete to kaže i zahtijeva da mu kupite tu igračku - kupite je, jer za djecu stvari su komunikatori. Ovo je lozinka za ulazak u krug, za prihvatanje. Vaše dijete će tada postati deo dečije zajednice.

"Svi nosimo takve farmerke", ili "sve djevojčice imaju majicu sa slikom koja ide "gore-dole""

Iako su to sitnice, poslušajte svoje dijete i kupite mu tu banalnu stvar. Ne dopustite da se u tom uzrastu razlikuje i odvaja.

djecje-drvene-igracke-5655ba7e44a5f

Progutajte ponos, zakopajte principe i omugućite svome djetetu da uđe u krug pripadanja zajednici.

Iza takvih gluposti kao što su igračke ili odjeća, skrivaju se važna osjećanja i stanja. U određenom trenutku važno je biti jedan od mnogih. Tako djeca postaju moćna, i sigurna u sebe.

Doći će vrijeme kada će biti individualni. Dijete jednog dana neće htjeti da bude kao svi drugi.

Pokušaj roditelja da promene mišljenje djetetu može negativn da se odrazi na njega. Dijete može u ranom periodu da bude odbačeno od društva.

Dijete je osjetljivo i ako roditelji pokušavaju da mu usade osećaj gordosti i da kažu: "Mi smo bolji. Mi to ne radimo. Mi ne nosimo pocijepane farmerke itd.." Dijete će postati gordo, ali neće biti prihvaćeno pa će da pati.

Pustite ga da bude prihvaćeno, da izgradi socijalni odnos. Po nekad nije ništa loše da bude "kao svi drugi."

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA