OSVJEŽITE SVOJ DOM

PET SAVJETA za dekorisanje enterijera TAPETAMA

14.04.2019 - 15:35 | Arhitektura i dizajn >> Enterijer
Autor: Novi.ba
 

Prilika da uredimo dom po svom ukusu je nešto čemu se svi radujemo i čemu pristupamo sa posebnom pažnjom. Koliko god da smo zadovoljni izgledom našeg stana ili kuće za koji smo se prvobitno odlučili, poslije određenog vremena bi neke stvari trebalo promijeniti, a prostor osvježiti.

Ako ste se odlučili da u svoj dom unesete promene, krenite od manjih stvari. Ne morate promijeniti kompletan namještaj da bi vaš dom izgledao modernije, dovoljno je da osvježite jedan dio prostorije, a najveći efekat će svakako imati drugačiji izgled zidova. Budući da su tapete ponovo popularne u opremanju enterijera, predstavljamo vam pet savjeta za njihov izbor.

tapete-2

1. Najprije odredite željeni stil

Ukoliko se opredijelite da dizajn enterijera povjerite arhitekti, on će vas svakako konsultovati oko željenog stila opremanja. Također, izbor preovlađujućeg stila biće poželjan i ukoliko stan opremate samostalno.

Od izabranog stila zavise radovi koji prethode ljepljenju tapeta, recimo gipsarski dio posla i postavljanje rasvjete. Bilo da se opredijelite za moderan minimalistički stil, svedeni skandinavski, rustični, romantičan, retro ili klasičan stil, probajte da ga se držite u potpunosti.

tapete-3

2. Vodite računa o bojama

Upotreba boja u dizajnu enterijera je stvar koje se mnoge osobe na neki način plaše. Ukoliko sami uređujete svoj prostor potrebno je da pažljivo planirate gde će se koja boja naći i koliko puta će se ponoviti.

Preporuka je da se pored bijele, u prostorijama nađu najviše još tri boje, koje opet treba da budu u istom tonalitetu. Ukoliko je prostorija bijela, a nameštaj neutralan, boje drveta, bijel ili siv, interesantne tapete u dvije boje će osvježiti prostor i dati mu život. U tim situacijama, tapete su te koje pružaju identitet prostoru.

tapete-4

3. Sve linije u istom pravcu

Prilikom izbora tapeta obratite pažnju na njihov dezen, naročito ukoliko imate namještaj, draperije i tepihe sa dominantnim linijama. Naprimjer, ako želite da sačuvate stare stolice sa horizontalnim linijama na mebl štofu, i krugove ili elipse na zavesama, izražena geometrija na tapetama će biti previše. U takvim prilikama radije birajte one tapete sa sitnim ornamentima ili cvijetnim dezenom.

tapete-5

4. Efektan zid

Često se desi da nakon renoviranja stana shvatite da imate jedan ili više zidova u stanu koji nemaju baš nikakvu funkciju. Na takvom zidu se ne nalaze slike, ni komadi nameštaja, a djeluju nekako prazno. Idealna prilika za kreativnu dekoraciju zidova koji će osvježiti prostor, a dobra ideja je da se takav zid obloži tapetama koje su stilski povezane sa namještajem. Zid sa tapetama tako dobija smisao i estetsku povezanost sa ostatkom prostorije.

Za te prilike pogodne su tapete sa više boja i dominantnijom grafikom. Ukoliko niste baš zainteresovani za eksperimentisanje sa bojama, možete se opredijeliti za tapete sa sivim ili srebrnim vertikalnim linijama.

Sa prugama u boji je teško pogriješiti, ali ipak vodite računa da se boje pruga uklapaju sa namještajem ili da njihova boja baš fali jednoličnom namještaju. Takav zid treba da je u cijelosti vidljiv tokom boravka u prostoriji. Na taj način pažljivo odabranim tapetama naglašavate jednu ambijentalnu celinu.

tapete-6

5. Tapete i u kupatilu

Poslednjih godina trend u svetu je postavljanje tapeta sa smjelim dezenima na neočekivanim mestima kao što su kupatilo i plafoni. Na taj način se likovnost tapeta odlično koristi kao neočekivani detalj u ambijentu koji daje potpuno novu notu prostoriji.

U kupatilima i toaletima tapete se postavljaju uglavnom iznad nivoa jednobojnih keramičkih pločica ili na zidu na kom se nalazi mašina za veš. Takve tapete su najčešće cvijetnih motiva ili sa geometrijom u retro stilu. U kupatilima sa dobrom hidroizolacijom ne postoji opasnost od brzog propadanja tapeta u kupatilima. Za savremeni dizajn enterijera celog doma, pa i ove prostorije, tapete su postale neizostavan detalj.

tapete-7

Kao što menjate garderobu u skladu sa novim trendovima, tako treba voditi računa i o tome povremeno osvježite i modernizujete svoj stambeni prostor. Zanimljive tapete će vas koštati manje nego renoviranje cijele prostorije, a promjena će sigurno biti efektna.

tapete-8

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA