OD OVOG PRIZORA STAJE DAH! U Singapuru otvoren aerodrom s najvećim unutrašnjim vodopadom

21.04.2019 - 12:57 | Vijesti >> Svijet
 

Nakon četiri godine izgradnje u Sinapuru je otvoren Jewel Changi aerodrom koji se prostire na 135.700 kvadratnih metara. Eksterijer aerodroma izgrađen je od čelika i stakla, a u sebi ima čarobni vrt u kojem je najveći zatvoreni vodopad na svijetu visok 40 metara.

Kompleks je napravljen kako bi povezao tri od četiri terminala. Ima 10 spratova, pet ispod, a pet iznad zemlje. Projektovao ga je arhitekta Moshe Safdie, a njegova izgradnja koštala je 1,25 milijardi američkih dolara. 

Aerodrom sadrži 280 prodavnica i restorana, a ispunjen je zelenilom. Za razliku od drugih aerodroma gdje u određene dijelove pristup imaju samo putnici, ovaj aerodrom mogu obići svi.

U njemu se nalazi i hotel Yotelair Singapore Shangai Airport sa 130 kabina. Sadrži i Changai Lounge koji je diznajniran da upotpuni novi intermodalni transfer koji poboljašava povezanost između zraka i vode, za putnike kruzera.   Oni koji su "zaglavili" na aerodromu mogu pogledati film u jednom od 11 kina IMAX. Kroz aerodrom prolazi nadzemni metro koji spaja terminale i prolazi pored vodopada. Na najvišem spratu je Canopy Park koji ima nekoliko restorana napravljenih u stilu prirode i parka.

17-kwd

Changai aerodrom je sedmi po međunarodnom prometu na svijetu sa 65,6 miliona putnika u 2018. godini. Spaja 400 svjetskih gradova i na njemu pruža usluge više od 100 aviokompanija, a svakih 80 sekundi s njega polijeće avion.

U planu im je izgradnja petog terminala veličine kao sva četiri zajedno, a njegovo otvorenje se očekuje 2030. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!