NOVOIMENOVANI AMBASADORI BiH U FIPA-i

FIPA: Intenzivirati animiranje potencijalnih investitora

22.04.2019 - 14:39 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

U okviru priprema za diplomatsku misiju novoimenovane bh.diplomate, ambasador BiH u Rumuniji Slaviša Ćeranić i ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan, posjetili su FIPA-u kako bi se upoznali s njenim nadležnostima, suradnji sa stranim investitorima te trenutnim aktivnostima na polju ekonomske suradnje sa spomenutim zemljama.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je informirao ambasadore o radu Agencije u sferi stranih ulaganja, radu i podršci stranim investitorima u BiH, trenutno raspoloživim investicionim projektima te sektorima koji bi mogli biti interesatni investitorima iz Rumunije i Japana.

Osvrnuo se i na trend rasta stranih ulaganja u 2017., te 2018. kada je BiH zabilježila 800 miliona KM, ističući očekivanja o nastavku rasta tokom i ove godine.

Od ekonomske diplomatije se očekuju značajniji efekti rada na polju izvoza iz BiH i pronalaska investitora za BiH te je stoga važno, nakon preuzimanja dužnosti, uspostaviti kontakte s privrednim i regionalnim komorama te udruženjima poduzetnika i sektorskim udruženjima radi predstavljanja potencijala BiH, kao i intenzivirati animiranje potencijalnih investitora.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, dosadašnja ulaganja Rumunije u BiH iznose 3,4 miliona KM, a najznačajnije rumunske kompanije su Steel Mehanika, Corrado Penna i Astra Invest.

Iz Japana nisu registrirana značajnija strana ulaganja u BiH. Tek se očekuju efekti nekoliko posjeta japanskih privrednih delegacija u BiH u posljednje dvije ili tri godine. Važno je istaći da je Japan jedan od najvećih donatora u BiH.

Dodatno je istaknut značaj organiziranja poslovnih susreta između bh. i stranih privrednika radi jačanja ekonomskih veza, povećanja  investicija, te praćenja privrednih dešavanja radi uključivanja bh.privrede i privrednika u nove privredne tokove.

Dogovoreno je da ambasadori organiziraju investicione  forume za BiH u skoroj budućnosti, saopćeno je iz FIPA-e. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA