BIZNIS FORUM

NOVI.BA NA SKUPU POVEZIVANJA BH. I BIZNISMENA IZ INDONEZIJE: Prilika za ostvarivanje bolje ekonomske saradnje

25.04.2019 - 13:43 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

Ambasada Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini organizirala je danas u Sarajevu treći godišnji skup povezivanja biznismena i kompanija Indonezije i BiH. Skup je namijenjen vladinim zvaničnicima i poslovnim djelatnicima iz obje zemlje kao prilika za razmjenu poslovnih iskustava u cilju daljnjeg jačanja ekonomske saradnje između Indonezije i BiH. 

Događaj je uvodnim obraćanjem otvorila ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelia Achmad Yani, napomenuvši da je skup trebao biti održan u okviru Sarajevo Business Foruma, ali da zbog izbora u Indoneziji koji su održani u tom periodu, to nije bilo moguće.

forum-2

Izrazila je zadovoljstvo činjenicom što se pozivu odazvao veliki broj bh. privrednika što znači da su odnosi Indonezije i BiH značajno poboljšani. 

Napomenula je da je prethodni skup imao konkretne rezultate kao što je izvoz određene količine vojne opreme i naoružanja u Indoneziju, a s druge strane postoji i veliki broj bh. kompanija koje iz Indonezije uvoze proizvode kao što su kokosovo brašno, cimet, palmino ulje te briketi od kore kokosovog oraha.

Ambasadorica je kazala i to da je sve veći broj indonežanskih turista koji posjećuju BiH, za koju kažu da je izuzetno lijepa zemlja te da će sigurno ponovo doći.

- Turizam, obrazovanje i trgovina su najvažnije oblasti u kojima možemo ostvariti saradnju - zaključila je Yani.

Današnjem skupu prisustvovao je i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković koji je istaknuo da se Indonezija i BiH, nažalost, ne mogu pohvaliti velikim obimom trgovinske razmjene. 

forum-3

Međutim, kako je rekao, Indonezija ima veliku želju za investiranjem u BiH, što je potvrdila nedavna posjeta predsjednice Privredne komore Indonezije koja je obišla cijelu našu zemlju u potrazi za potencijalima koje bi mogli iskoristiti u tu svrhu. 

Indonezija je, kaže Vuković, kulturološki zemlja približna BiH, a potencijal bh. radne snage je sasvim dovoljan da odgovori na neke zahtjeve, s tim što su postavljeni određeni uslovi. 

- Jedan od tih uslova je razgovor sa "busines friendly" gradovima u BiH koji žele pružiti određene kapacite, tehničke ili u kontekstu zemljišta, da bi Indonežani imali u što investirati - pojasnio je Vuković, dodajući da su već su vodili razgovore o nekoliko konkretnih projekata te da su na sljedećem susretu razmijenili konkretne podatke. 

Izrazio je zadovoljstvo povodom današnjeg događaja jer će određeni broj kompanija iz BiH postići određene rezultate, a Vanjskotrgovniska komora će, kako je rekao, pomoći da se prevaziđu eventualne barijere. 

Sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak kazao je da BiH i Indonezija od samog početka gaje prijateljske odnose, naglasivši da bi oni trebali biti popraćeni iboljom ekonomskom saradnjom. Po njegovim riječima, tome je već mnogo doprinijela sadašnja ambasadorica Indonezije u BiH svojim stalnim angažmanom, koju je Tinjak nazvao "prekretnicom" u odnosima dvije zemlje. 

Istakao je da prijateljske veze trebaju pratiti i bilateralni sporazumi, kojih još uvijek nema dovoljno, ali da bi organiziranje ovakvih događaja trebalo rezultirati njihovim većim brojem. 

Kazao je da udaljenost ne treba biti smetnja prijateljskim odnosima, iako let od Sarajeva do glavog grada Indonezije, Džakarte traje 22 sata. 

Tinjak je napomenuo da BiH izvozi veoma mali broj proizvoda na udaljena tržišta te da je zbog blizine prevashodno fokusirana na tržište EU, ali da inicijative kao što je današnja treba nastavliti kako bi se pokrenuo izvoz u udaljene zemlje. 

Iz Indonezije su u Sarajevo doputovali poduzetnici koji se bave raznim djelatnostima kao što su ribarstvo, proizvodnja hrane i začina, bankarstvo, hotelijerstvo, putničke agencije i turistička industrija. Na skupu, koji je uključivao prezentacije bh. i delegacije indonezijskih poduzentika te B2B sastanke, upriličena i prezentacija indonezijske kafe.

forum-4

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA