OVE RODITELJSKE GREŠKE izazivaju anksioznost kod djece

05.05.2019 - 10:08 | Porodica i zdravlje

Stručnjaci ističu da krivica leži u greškama roditelja. 25,1 % djece starosti od 13 do 18 godina pate od anksioznosti, a to je najčešći mentalni poremećaj kod odraslih koji je prisutan kod 18 % populacije, prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje.

O čemu se radi?

Prema ekspertima, glavni uzrok problema je zaštitnički stav roditelja. Neka istraživanja sugerišu da djeca moraju istraživati više i igrati rizične igre kako bi povećali njihov otpor.

Prekomjerna zaštita djece povećava nivo anksioznosti.

Istraživači iz Norveške otkrili su da prekomerna zaštita djece dovodi do povećanog nivoa anksioznosti. Djeca treba da se popnu na drveće i krovove kuća, pa čak i po cijenu lomljenja kostiju tokom procesa.

Današnja igrališta su tako zaštićena da dijete ne može ni da se ogrebe. Kada ste poslednji put videli kako se dječaci penju na drvo? Da li se sjećate ljuljaški koji su bile toliko visoke da ste mislili da ćete poletiti? Ova dječja zadovoljstva nisu dozvoljena u današnjem načinu vaspitanja.

Djeca treba da učestvuju u rizičnim aktivnostima!

Djeca treba da dožive efekte rizične igre, prema studiji objavljenoj u časopisu "Evolutionary Psychology". Istraživači objašnjavaju ovaj stav na sljedeći način...

Riječ je o avanturističkim i uzbudljivim fizičkim aktivnostima koje djeci omogućavaju da probaju nešto novo. Treba istražiti osjećaj gubitka kontrole (uglavnom zbog visine ili brzine) i prevladati strah.

Međutim, u savremenom društvu, roditelji se više fokusiraju na bezbednost djece, posebno kada je u pitanju način njihovog igranja. Ovo je veoma problematično, jer iako djeca ne smiju biti povrijeđena s jedne strane, s druge strane su im potrebni izazovi i različiti podsticaji za pravilan fizički i psihički razvoj.

Rizične igre, kao što su igranje u blizini brda ili stijena, mogu izazvati pozitivne emocije kod djece i izložiti ih stimulansima kojih su se ranije plašili.

roditelji-koji-odgajaju-dobru-djecu-1068x712

Istraživači su grupisali rizične igre u 6 kategorija:

Velike visine - Ove igre podrazumijevaju penjanje, skakanje sa stabilnih ili pokretnih površina, održavanje ravnoteže na velikim predmetima ili ljuljanje visoko iznad zemlje

Velike brzine - Ove igre uključuju ljuljanje, klizanje, trčanje, vožnju biciklom i na rolerima i nekontrolisano skijanje

Opasni objekti - Ova grupa uključuje sve oštre predmete sa kojima se djeca mogu povrijediti i konopci koji bi ih mogli povrijediti

Opasni elementi - Uključuje kamenje, duboku hladnu vodu i vatru

Gruba aktivnost - Uključuje rvanje i ubod u kome djeca mogu biti povređena

Imajući ovo na umu, sljedeći put kada odvedete svoje dijete u park, dozvolite mu da se popne na drvo, umjesto spuštanja na mali zaštićeni tobogan.

igra-860x450-c

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA