NOVALIĆ- MULLER: Reformirati zdravstvo i popraviti položaj mladih

08.05.2019 - 15:37 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas s potpredsjednikom Svjetske banke za Središnju Evropu i Aziju Cyrilom Mullerom, koji u Sarajevu boravi radi sudjelovanja na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj.

U razgovoru, vođenom u sjedištu Federalne vlade, dominirale su teme o reformi zdravstva i unapređenja položaja mladih.

Svjetska banka bi, kazao je Novalić, trebala biti uključena u reformu zdravstvenog sektora, ne samo zbog financijskih razloga, nego i zbog autoriteta kojeg posjeduje, što je možda i bitnije.

Po riječima Mullera, Svjetska banka se želi fokusirati na to pitanje, a njezini stručnjaci su već dijagnosticirali ključne probleme u zdravstvu.

Kada je riječ o mladima, pitanje njihovog statusa jedan je, kazao je Novalić, od prioriteta Vlade Federacije BiH, a rješavanje problema ove populacije je neodvojivo od ekonomskog napretka u cjelini.

Federalna vlada će nastaviti davanje potpora zapošljavanju mladih, te njihovom stambenom zbrinjavanju.

Premijer FBiH je podsjetio da je Vlada lani osigurala 20.000.000 KM za dodjelu povoljnih stambenih kredita za mlade, a u ovogodišnjem proračunu taj je iznos veći za još sedam milijuna KM. Namjere su, takođe, da bude osigurana i potpora kroz porodiljski fond.

Također, jedan od ciljeva Vlade je i ustanovljavanje novog federalnog ministarstva u čijoj bi nadležnosti bila pitanja obitelji i mladih, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!