MJERE PREDOSTROŽNOSTI

GLASNOGOVORNICA FUCZ ZA NOVI.BA: Sutra sastanak zbog najavljenih velikih padavina i eventualnih poplava

09.05.2019 - 15:59 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) inicirala je sastanak zbog najavljenih velikih padavina u narednim danima, u periodu od 12. do 16. maja. Sastanku će, osim predstavnika FUCZ, prisustvovati i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometereološkog zavoda (FHMZ) i Federalnog zavoda za za geologiju (FZZG). 

- Iako je još uvijek rano govoriti o tačnoj vremenskoj prognozi, dok ne bude potvrđena sutra ili prekosutra. Ali budući da su najavljene obilne padavine, održat ćemo sastanak kako bi se adekvatno pripremili u okviru svojih nadležnosti i reagirali u slučaju eventualnih poplava - kazala je glasnogovornica FUCZ Majda Kovač za Novi.ba. 

Napomenula je da se još od poplava koje su zadesile Bosnu i Hercgovinu 2014. godine obučavaju i pripremaju da bi eventualne prirodne katastrofe dočekali spremni. 

Dodala je da će svaka institucija iz svog domena na sastanku donijeti odluku o načinu reagiranja u slučaju da najavljene obilne padavine prouzrokuju poplave na pojedinim područjima.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH  potvrdili su da se obilnije padavine očekuju 12., 13. i 14. maja, posebno u Krajini gdje se očekuje 60 do 70 litara po kvadratnom metru.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!