VELIKE PADAVINE OD 12. DO 16. MAJA

NOVI.BA NA SASTANKU FUCZ-a U VEZI S NAJAVLJENIM OBILNIM PADAVINAMA: Nadležne institucije dočekat će spremne eventualne poplave, od sutra uvođenje dežura

10.05.2019 - 13:52 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

U narednom periodu, od 12. do 16. maja, najavljene su velike količine padavina koje bi mogle uzrokovati eventualne poplave na području Bosne i Herecgovine, što je bio povod današnjeg sastanka s direktorima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Hidrometerološkog zavoda Federacije BiH (FBiH) i Zavoda za geologiju FBiH.

Na sastanku u Agenciji za vodno područje rijeke Save, koji je održan na inicijativu Federalne uprave civilne zaštite, predstavnici nadležnih institucija poručili su da su spremni da odgovore na situaciju ukoliko dođe do eventualnih poplava.

Kako je rekao direktor Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH Sejad Delić, zbog ove opasnosti od sutra navečer bit će uvedeno dežurstvo kako bi građani bili adekvatno obaviješteni.

Direktor Hidrometerološkog zavoda FBiH Almir Bijedić kazao je da ne mogu sa sigurnošću potvrditi da će se poplave desiti jer se "vrijeme mijenja iz sata u sat". 

- Prema sadašnjim informacijama najrizičnije su Sana, Una, Usora i Spreča. Četiri dana su dovoljna da institucije izvrše potrebne pripreme - dodao je. 

Direktor FUCZ Fahrudin Solak poručio je da ništa ne žele prepustiti slučaju. 

- Već vršimo preventivne radnje na ispuštanju viška vode iz pojedinih akumulacija. Veoma je moguće da će biti lokalnih izljeva potoka te moramo raditi na zaštiti - rekao je. 

Manji broj klizišta može se očekivati u slivu Une i Sane, napomenuo je direktor Zavoda za geologiju Ferid Skopljak, a veći broj odrona u kanjonima. Razlog tome je što pojavu klizišta i odrona usljed poplava uzrokuje geološki sastav terena.

Iako su velike količine padavina uzrok nastanka klizišta, ljudski faktor je također visok i iznosi čak 80 posto, upozoava Skopljak.

- Najčešći uticaj ljudskog faktora je nekontrolisana sječa šume ili namjera pojedinaca da na neadekvatan način želi osigurati vodu - pojasnio je. 

Agencija za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH nastavlja pratiti stanje vodostaja i, u skladu s federalnim operativnim planom, obavještavat će Ministarstvo sigurnosti BiH, kao i Federalnu upravu civilne zaštite i ostale nadležne institucije.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!