GLASNOGOVORNICA FUCZ: Jutros se i FUCZ uključio u potragu za nestalim dječakom, tim sa dronom snima teren

15.05.2019 - 11:46 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) jutros se uključili u potragu za 6-godišnjim dječakom koji je upao u nabujalu vodu u Begovom Hanu. Osim pripadnika FUCZ koji će pomoći u pretrazi obale, pomoć će pružiti i naš tim sa bespilotnom letjelicom - dronom, kojim će snimiti teren u dijelu koji bude pretraživan, kazala je glasnogovornica FUCZ Majda Kovač u izjavi za Novi.ba. 

potraga-za-nestalim-djecakom

Foto: Haber.ba

Osvrnuvši se na sinoćnu situaciju na terenu, rekla je da je, nakon dvije besane noći, sinoć bilo malo mirnije za veliki broj stanovnika nekoliko općina na području Federacije BiH, koje su usljed obilnih padavina zahvatile poplave bujičnih rijeka. 

U Sanskom Mostu sinoć je radila ekipa Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sa nekoliko timova na nekoliko lokacija sa pumpama visokog pritiska, izbacivana je voda iz kuća koje su bile poplavljene, dvorišta i još nekih objekata kako bi se ljudima što prije stvorilo okruženje za normalan život. 

- Također smo radili na području sliva rijeke Usore u Bosnu, u kućama koje su bile poplavljene, na zemljištu i objektima. Tu je radilo nekoliko ekipa cijelu noć, a i danas su nastavili da rade na tim lokacijama, pumpe visokog pritiska rade na tri lokacije u Sanskom Mostu i tri lokacije u Doboj Jugu. Pumpe koje budu oslobođene prebacivat ćemo na druge lokacije gdje su potrebne. Također ima dosta mulja i blata koje se uklanja - pojasnila je Kovač. 

Kada je riječ o prognozi Agencija za vodno područje rijeke Save, kaže da su danas mnogo bolje te je tako vodostaj na području sliva rijeka Une, Vrbasa, Bosne u Drine u stagnaciji i opadanju. Jedino je zabilježen porast vodostaja na odručju sliva rijeke Save u Odžačkoj i Srednjoj Posavini, ali i to se prati, pa će se reagirati u skladu s potrebama. 

- Imamo i informacije o vremenskoj prognozi koja je mnogo povoljnija. Padavina će biti, ali neće biti toliko intenzivne. U narednim danima padavine će biti u prekidu, kako su nam rekli u Zavodu za geologiju, a to je dobro i zbog klizišta jer onda nema stalnog natapanja zemljišta. U kontaktu smo i sa kantonalnim upravama civilne zaštite, sa ljudima na terenu u vezi klizišta, pratilo se cijelo ovo vrijeme i Željezno polje i žarišta iz poplava 2014. godine, odnosno klizišta koja se stalno pokreću i prave probleme pri oborinskim vodama - kazala je glasnogovornica FUCZ. 

sanski-most

Sanski most/Foto: Al Jazeera Balkans

Naglasila je da je dosta puteva pročišćeno, jedan dio lokalnih puteva nisu u funkciji zbog odrona i izlijevanja bujičnih voda , ali svi ostali putevi, regionalni i magistralni, funkcioniraju.
Napomenula je da u Bihaću ima i dovoljno vode za piće, ali da se potrošačima u ostatku Unsko-sanskog kantona, zbog povećane zamućenosti na izvorištima, preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće. 

Kovač je istakla i to da se su se prognoze obistinile za sva područja za koja je predviđeno da će biti pogođena poplavama, jedino je u Zeničko-dobojskom kantonu bilo malo više iznenađenja. 

- Mi smo i dalje na terenu i pomagat ćemo koliko možemo. Nažalost, u FUCZ je samo 200 uposlenika i to zajedno s upravom, ali činimo sve što je u našoj mogućnosti - kazala je. 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!