DRUŠTVO NOVINARA BiH: Napadi na predstavnike medija ne prestaju, jutros napadnut snimatelj RTV-a Tuzlanskog kantona

15.05.2019 - 15:10 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

Novi slučaj ozbiljnog napada na predstavnike medija desio se jučer u Tuzlanskom kantonu, nepune dvije sedmice otkada je u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu svečano obilježen Svjetski dan slobode medija, potvrdili su iz Društva novinara BiH za Novi.ba. 

Naime, kako je rečeno, radio-televizija Tuzlanskog kantona obavijestila je Društvo novinara BiH da je njen snimatelj Ademir Mešanović napadnut jučer prilikom obavljanja radnog zadatka u površinskom kopu Šikulje. 

rtvtk

- U dopisu RTV Tuzlanskog kantona navodi se da su Mešanovića napali pripadnici obezbjeđenja površinskog kopa, a tom prilikom je oštećena i kamera - istaknuto je iz Društva novinara BiH. 

Naime, ekipa RTVTK jutros je bila na mjestu gdje je bila zakazana deložacija vlasnika parcele koja se nalzi u neosrednoj blizini spomenutog kopa. Pripadnici zašitarske firme koja obezbjeđuje taj prostor nisu dozvolili novinarskim ekipama da se približe mjestu događaja. Kada je snimatelj RTVTK, sa još nekoliko kolega kamermana, uspio doći do mjesta deložacije i počeo snimati, napadnut je i oštećena mu je kamera.

Budući da je o slučaju obaviještena i policija, Društvo novinara BiH pozvalo je institucije za provođenje zakona da slučaj shvate krajnje ozbiljno i konačno svojim radom pokažu da i novinari u BiH uživaju pravo na zaštitu kao i ostali građani.

Zaključii su da su napadi na predstavnike medija, nažalost, postali dio sumorne bh. svakodnevnice, a zbog toleriranja od strane nosilaca političke moći i neadekvatnih reakcija pravosuđa u BiH se sve više sužava prostor medijske slobode kao jednog od temelja demokratskog društva.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!