Izrael uništio više od 10.000 dokumenata i knjiga o palestinskoj historiji

16.05.2019 - 18:25 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba
 

Tokom izraelskih zračnih napada na Gazu početkom maja, bombardovan je i jedan od najznačajnih kulturnih centara u kojem se čuvaju značajni dokumenti o palestinskoj historiji. Usljed izraelskog bombardovanja uništeno je više od 10.000 značajnih dokumenata i knjiga.

Centar za istraživanje i dokumentaciju "Abdullah al-Hurani" djelovao je pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO). Četvorospratna zgrada koja se nalazila u četvrti Er-Rimal u Gazi, sravnjena je sa zemljom u izraelskom bombardovanju 4. maja. 

Centar je 22 godine radio na dokumentovanju podataka o palestinskoj historiji i kulturi, a ovih dana su u toku bile i pripreme za izdavanje dvije knjige na tu temu. No, nakon što je zgrada u potpunosti uništena najvjerovatnije da do toga neće doći.

Generalni direktor Centra Nahid Zekut kazao je novinaru AA kako je riječ, prije svega, o jednom nacionalnom istraživačkom centru, koji je organizovao veliki broj naučnih konferencija i seminara o palestinskim izbjeglicama.  

Zekut podsjeća kako je taj centar čuvao i značajnu literaturu o palestinskoj i arapskoj historiji.  

"Izrael je bombardovanjem ovog centra uništio više od 10.000 knjiga, dokumenata i druge arhivske građe, među kojima su i vrlo rijetki primjerci određenih dokumenata. Smatramo da je napad na ovaj centar napad na palestinsku kulturu", rekao je Zekut.  

Podvukao je da iako je zgrada centra u potpunosti uništena, no kako ideja ovog centra i dalje živi i da on će biti obnovljen.  

Palestinsko ministarstvo kulture je nakon napada na Centar objavilo saopćenje u kojem je istaknuto kako ovaj napad predstavlja sistematski ratni zločin čiji je cilj uništiti memoriju palestinskog naroda.  

Centar za istraživanje i dokumentaciju "Abdullah al-Hurani" osnovan je 1997. godine odlukom tadašnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata.  

U izraelskim zračnim napadima na Gazu, 4. i 5. maja ove godine, poginulo je najmanje 25 Palestinaca, među kojima tri trudnice i dvije bebe, povrijeđeno je više od 150 osoba. 

 

(Novi.ba/Agencije) 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!