SAOPŠTENJE

Predsjedništvo pozvalo Erdogana da posjeti BiH

17.05.2019 - 15:56 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su danas ministra poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekira Pakdemirlija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, javlja Anadolija.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Turske su veoma uspješni i prijateljski u svim oblastima saradnje i bez otvorenih pitanja. Konstatirano je da ima prostora za unapređenje bilateralnih odnosa i mogućnost ulaganja u ekonomskoj i poljoprivrednoj oblasti, kao i unapređenje trgovinske razmjene.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, dobri odnosi BiH i Turske se jačaju intenzivnim uzajamnim posjetama na visokom nivou. U tom kontekstu spomenuta je nedavna zvanična posjeta članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj i susret na najvišem nivou, kada su potpisani Ugоvоr о slоbоdnој trgоvini izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Rеpublikе Тurskе i Меmоrаndum о rаzumiјеvаnju izmеđu Bоsnе i Hеrcegоvinе i Rеpublikе Тurskе о sаrаdnji u оblаsti trаnspоrtnе infrаstrukturе. 

Istaknuto je da je Turska veoma značajan vanjskotrgovinski partner za BiH i da treba održati kontinuitet dobrih i uspješnih bilateralnih odnosa.

Predloženo je intenziviranje ekonomske saradnje dvije zemlje kroz učešće na poslovnim forumima, ali i kroz direktne kontakte između privrednika.

Izražena je zahvalnost Republici Turskoj i predsjedniku Erdoganu na posvećenosti u bilateralnim odnosima s BiH, kao i na veoma uspješnoj posjeti Predsjedništva BiH Turskoj. Članovi Predsjedništva BiH su pozvali predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!