OVO SU NAJTRAŽENIJI POSLOVI U EU: Bukvalno se firme otimaju za ove radnike! Kod nas su mizerno plaćeni a uslovi za njih tamo su više nego odlični

19.05.2019 - 09:24 | Vijesti >> Aktuelno
 

PLATE U BIH PET PUTA MANJE NEGO U EU: ZANATLIJE ODLAZE JER ZARAĐUJU KUDIKAMO LOŠIJE OD KOLEGA U EVROPI

568e41bd-98e0-40f3-b418-20cc0a0a0a6d-posao-radnici-preview


Dok zanatlije iz metalske industrije u BiH, u najboljem slučaju, mjesečno mogu da zarade 1.000 maraka, plata njihovih kolega u Austriji kreće se oko 2.300, a oni najsposobniji i najstručniji majstori mogu da zarade i do 3.000 eura. 

S druge strane, plate pekara kod nas kreću se oko 850-950 KM, za razliku od zarada radnika koji se u Austriji bave ovim poslom, a koje iznose oko 1.300 eura. 

radnici

Generalni sekretar Sindikata za proizvodnju u Beču Toni Steinmetz nedavno je izjavio da radnici u metalskoj industriji u Austriji imaju plate i do 3.000 eura. 

– Mi imamo 114 kolektivnih ugovora. Najlošije su plaćeni pekari i mlinari. Oni imaju oko 1.300 eura mjesečnu platu. U metalskom sektoru je to drugačije. Kvalifikovani radnici, koji su završili zanat, imaju platu oko 2.300, a pravi majstori i do 3.000 eura mesečno. Smatramo da sistem treba mijenjati jer trebate dostići barem 70 posto prosjeka naših plata, jer tako će BiH sačuvati radna mjesta. Više plate osiguravaju i kvalitet rada – ističe Steinmetz. 

radnici

Međutim, poslodavci širom BiH, zbog sve izraženijeg problema odlaska radne snage u inostranstvo, muku muče kako da zadrže postojeće, te pronađu nove radnike. Dodatnu glavobolju zadaju im strani poslodavci koji zaposlenima u BiH nude pogodnosti za koje su naši radnici zaboravili i da postoje i kojima je teško odoljeti. 

U konkursima na internet oglašivačima praktično traže sve vrste zanatlija – električare, zavarivače, montere stolarije, vodoinstalatere, keramičare, tesare, zidare, vozače, kuhare. 

Pored finih plata i stalnog radnog odnosa, strani poslodavci potencijalnim radnicima nude stimulacije, regres, božićnice, plaćanje svakog prekovremenog sata. Gotovo postaje praksa da su u ponudi i besplatna hrana i smeštaj, plaćeni putni troškovi, svakih par sedmica nekoliko dana odmora. 

U Savezu sindikata RS naglašavaju da, uz aktuelne plate zanatlija i, generalno, uslove pod kojima rade u RS, ponuda stranih poslodavaca znači još masovniji odlazak radnika ovog profila, piše Srpskainfo.

makarska-sezonski-radnici-2

– Pomenuta zanimanja kod nas su u prosjeku plaćena oko 600 KM. Međutim, bez plate od oko 1.000-1.200 KM u ovoj djelatnosti, ni najmanje ne možemo da računamo na to da će ljudi ostajati ovde. Još kad se u obzir uzmu sve pogodnosti koje nude strani poslodavci, jasno je da ćemo zanatlije tražiti svećom i plaćati suvim zlatom, ali će biti kasno – naglašava potpredsednik ovog saveza za privredu Tane Peulić. 
 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!