STRUČNJACI TVRDE: Djeca kojoj se čita prije vrtića naprednija su od svojih vršnjaka

28.05.2019 - 15:55 | Praktična žena >> Mame i bebe
 

Činjenica da postoji toliko roditelja koji nikada ne čitaju knjige svojoj djeci jako nas je š.okirala.

Djeca kojoj roditelji čitaju, prije nego li krenu u vrtić, naprednija su od svojih vršnjaka, pokazalo je to novo istraživanje objavljeno u Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

"Djeca koja čuju i upoznaju veći dio riječi bit će bolje pripremljena kada te iste riječi vide na papiru u vrtiću ili školi. Vrlo je vjerojatno da će lakše naučiti čitati i pisati ako su upoznati s izrazima koji će im biti potrebni tamo", rekla je Jessica Logan, vodeća autorica studije na The Ohio State University. 

Na istraživanje ju je potaknuo podatak da roditelji jedne četvrtine djece nikada ne čitaju knjige svojoj djeci, a veliki dio njih čita ih jednom sedmično. 

"Činjenica da postoji toliko roditelja koji nikada ne čitaju knjige svojoj djeci jako nas je šokirala. Htjeli smo otkriti kakve bi to posljedice moglo ostaviti na djeci", zaključila je Logan.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA