DRAMATIČNI PRIZORI IZ POTOPLJENOG KRALJEVA! Domaćinstva pod vodom, životinje spas našle na terasama! Stravične slike POPLAVLJENOG GROBLJA, samo vrhovi spomenika se vide (FOTO)

04.06.2019 - 16:16 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba
 

Velike poplave zadesile su Kraljevo u kome je danima padala kiša. Proglašeno je vanredno stanje, a mještani i nadležne službe se bore sa bujicom koja je poplavila cijelo naselje i prodrla u neke kuće.

Spas pred vodom tražili su i ljudi i životinje. Voda je u naselju Adrani potopila groblje koje se nalazi pored puta.

Iako je asfalt suv, groblje koje se nalazi pokraj samog puta poplavljeno je toliko da se samo vrhovi spomenika vide.

sp

sp2

Foto: Nemanja Nikolić

Musina rijeka u Adranima ljeti presuši, ali juče je za nekoliko sati nadošla i poplavila naselje. Magistrala je juče bila neprohodna jer je voda prelazila i preko puta.

U naseljima dežuraju cisterne sa vodom, jer ona sa česme nije za piće, a struje nije bilo više od 24 sata.

Mještani strahuju da li će se podići nivo Zapadne Morave, pa će to uticati i na Kraljevo i okolna naselja.

U kraljevačkom naselju Grdica i dalje je poplava.

sp4

Građani dežuraju kako bi spasili most koji rijeka samo što nije odnijela.

Foto: Nemanja Nikolić

sp3

sp5

Jedna od mještanki Ljiljana Mitrović rekla je da je cijelo naselje ugroženo, a voda je ušla u kuću.

ss

Foto: Nemanja Nikolić

- Mislim da će kanalizacija sve da nam vrati. Bilo je problema 2014. i ove sad godine, ali kao da od tada ništa nije urađeno - rekla je ona.

- Dole, u drugom dijelu naselja ima i nepokretnih i starih lica koje moraju da spašavaju. Pumpe rade, ali nema efekta. Ako bude isto kao noćas cijelo naselje će biti potopljeno. Dolazi voda od Čačka, mada ne znam. Nije dobro! - rekla je Mitrovićeva.

Građani su podigli namještaj u kući kako bi ga spasili od poplave, a oko kuće postavili su džakove.

sss

Foto: Nemanja Nikolić

Struja je isključena prije nekoliko sati iz bezbjednosnih razloga.

Stanovnik naselja Grdica Nenad Miletić nosi duboke gumene čizme ali kaže da one ne pomažu. Kiša pada već nekoliko dana.

- Voda nadolazi još uvek odozgo, tako da je opšti haos. Bilo je evakuacije, snalazimo se. Nikakve pomoći nije bilo sa strane, morali smo sve sami - kazao je on.

- mamo dvije neke pumpe, crpi se voda, ali je to toliko malo da je voda već nadošla par santima, a to nije malo - rekao je Nenad Miletić.

Kroz naselje se može samo u čizmama do koljena.

aaa

Foto: Nemanja Nikolić

Srđan je kazao da ima puno zarobljenih, neke starije mještane su izvukli.

Fudbalsko igralište potpuno je pod vodom, pa više liči na bazen za vaterpolo.

Kraljevo zbog teške situacije nadlijeće helikopter.

he

Foto: Nemanja Nikolić

Da bi spasili životinje, mještani su ih premjestili na sprat kuće.

koza

Foto: Nemanja Nikolić

- Nismo htjeli da se evakuišemo zbog stoke. Imamo 12 koza. Čekamo, ali niko ne donosi ni pumpe. Kažu da čekaju da se sve smiri pa će da dođu da čiste. Gradonačelnik je došao juče - rekla je domaćica kuće.

U naselju ima od 70 do 90 domaćinstava, a ovo je treća poplava u roku od 5 godina.

Na terenu je specijalistički tim za spašavanje na vodi iz Zaječara, a oni su došli u Kraljevo u ispomoć. Oni su spasili dvije bake koje su iz kuća izneli i ubacili u čamce.

bak

Kurir/Jelena Rafailović

Šteta je velika, pod vodom su i plastenici, pa su ugroženi svi poljoprivredni prinosi za ovu godinu. U selu Vitkovac kod Kraljeva ima dosta bujičnih potoka koji na puteve nabacuju zemlju i šljunak, pa je potreban veći oprez ako putujete tuda.

Zbog pljuskova otežan je saobraćaj u tom dijelu centralne Srbije. Mještani strahuju od poplava, jer su reke napravile velike probleme u Kraljevu. Najviše je stradalo selo kraj Kraljeva Adrani u kome je voda potpila groblje.

ggg

Foto: Kurir/Jelena Rafailović

Kod Kragujevca pada kiša, pa postoji mogućnost od poplava i u tom kraju. Na putu Kragujevac-Kraljevo kod mjesta Korićani na ulazu u Dragobac potok prelazi preko puta.Voda je svukla šljunak pa zato upozorenje svima koji voze kroz taj kraj. Kiša u kraljevačkom kraju ne prestaje da pada, pa je saobraćaj svuda otežan.

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji grada Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici.

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!