NAROD SE DIGAO

OVAKVI PROTESTI NISU VIĐENI OD PLIŠANE REVOLUCIJE: Na praškom trgu okupilo se 120.000 ljudi, traže ostavke premijera i ministarke pravde!

04.06.2019 - 22:44 | Vijesti >> Svijet
Autor: Novi.ba
 

Skoro 120.000 Čeha okupilo se na Vaclavskom trgu u Pragu na do sada najvećem protestu protiv premijera Andreja Babiša i nove ministarke pravde Marije Benešove, nazvanom "Dosta nam je. Ostavka!"

Masu Pražana i Čeha iz gradova u unutrašnjosti na ulicu je istjerao izvještaj kontrolora Evropske komisije, prema kome je premijer Babiš u sukobu interesa, a Češkoj prijeti da će morati da vraća milione eura dotacija isplaćenih premijerovom koncernu Agrofert.

Uz dosadašnje zahtjeve udruženje Milion trenutaka za demokratiju koje već mjesec i pol organizuje demonstracije u Pragu, Brnu i drugim većim gradovima u Češkoj sada, kada je sukob interesa potvrdio izvještaj Evropske komisije, dodalo je i to da se koncernu Agrofert obustave dotacije, da vrati sve evropske dotacije koje je do sada neopravdano dobio, a takođe da Babiš proda sve medije koje ima.

epa

Foto: EPA

Demonstranti koji su popunili gotovo cijeli veliki Vaclavski trg, nose transparente s porukama kao "Svi kradu, samo je uzimam dotacije", "Nismo tvoje krofne" aludirajući na to da premijer na svojim izobrnim mitinzima dijeli krofne, a skandirali su "Ostavka" i "Nismo slijepi".

- Premijer je u ogromnom sukobu interesa. To je čovjek koji se bavi biznisom, posjeduje medije, a još je i krivično gonjen. Premijer bi trebalo da podnese ostavku dok ne očisti svoje ime pred sudom - kazao je pred protest predsjednik udruženja Milion trenutaka za demokratiju Mikulaš Minarž. Demonstranti ohrabreni masovnim učešćem, planiraju da sljedeći protest organizuju na jedinom većem prostoru u Pragu - u parku Letna.

- Nema razloga za proteste. Nije prijatnio, ali ja to prihvatam. Šta mogu da radim. Oni demonstriraju na osnovu laži, stvari koje nisu istina. Ali ja te ljude ne mogu da ubijedim - kazao je danas Babiš.

Premijer koji je prethodno danas proživljavao neprijatne trenutke u parlamentu kada su poslanici raspravljali o tome da li da se potpuno obustave dotacije Babiševom koncernu Agrofert, što na kraju nije prošlo, kazao je dnevniku Pravo da ne prati demonstracije i da vjeruje da pošto je lijepo vrijeme ljudi na njih idu na koncerte, pošto u protestima učestvuju i popularni češki umjetnici.

eee

Foto: EPA

- Izvještaj je veoma sumnjiv, smatram da je to napad na Češku, destabilizacija Češke. Garantujem vam da nećete morati da plaćate nište. Kada ne umijete da nas porazite na izborima pokušavate da nas uprljate - izjavio je Babiš u Parlamentu i rekao da neće da nagađa da li je izvještaj po kome je on kao premijer u sukobu interesa napad iz Brisela na cijelu Višegradsku grupu u EU.

Češki premijer naglasio je da nema nikakvih dokaza da je uticao na dodjeljivanje evropskih dotacija, a podsjetio je i da je na osnovu posebnog češkog zakona tzv. Lex Babiš, kako ne bi bio u sukobu interesa preveo svoj koncern Agrofert i medijsku kuću Mafra u specijalni povjerenički fond.

Preliminarni izveštaj EK nakon kontrole po prijavi Transparensi interenšenel i češke Piratske stranke problem, međutim, vidi u tome što je Babiš jedini korisnik dobiti Agroferta, a takođe ima uticaj i na upravu fonda, dok istovremeno kao premijer odlučuje zajedno sa vladom o sistemu podjele evropskog novca na kojima ima pravo Češka.

prap1-ff

Foto: AP

- Nikada ništa takvo ne bih uradio. Nisam budala. Nikada to nisam uradio, radim za ljude besplatno. Brisel tumači naše zakone. Sumnjiv, neuspjeli i neistiniti izvještaj koji ima elemente napada protiv Češke. To je ugrožavanje Češke, čeških preduzeća. Moramo tu besmislicu koja nam je stigla iz Brisela da odbijemo čvrstim argumetnima - rekao je danas Babiš u parlamentu.

Babiš, drugi najbogatiji privrednik u Češkoj, još kao ministar finansija u prethodnoj vladi zbog zakona usvojenog povodom njegovog sukoba interesa u Češkoj, tzv. Leks Babiš, bio je prinuđen da 2017. godine Agrofert i izdavačku kuću Mafra, čiji je vlasnik prenese u novoosnovani povjerenički fond.

praaaa

Foto: EPA

Međutim, češka opoziciona Piratska stranka i Transparensi prijavili su Evropskoj komisiji, čim je stupila na snagu u ljeto 2018. godine nova smjernica o sukobu interesa evropskih zvaničnika, da Babiš može biti u sukobu interesa jer sve koristi i prihodi iz fonda idu i dalje upravo, a on kao premijer ima uticaj makar posredni i na dodelu evropskih dotacija.

Češko Ministarstvo finansija na cijem čelu je Alena Šilerova iz Babišove stranke ANO krajem prošle godine, kada je takav zahtjev iznio Evropski parlament, obustavilo je privremeno zahtjeve za isplatu evrodotacija Agrofertu, kako ne bi dalo povoda da se dotacija obustave cijeloj Češkoj.

To, međutim, znači samo da dotacije, i one koje bi normalno platila EU, privremeno plaćaju češki poreski obveznici.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!