ZASTRAŠUJUĆE!

FENOMEN RASTA U SRBIJI: Srpkinje sve više i više? To nije slučajno - razlog leži u ISHRANI!

06.06.2019 - 13:48 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti
Autor: Novi.ba
 

Da li ste znali da su Srpkinje u posljednjih 100 godina porasle više od  15cm i da se svrstavaju među najviše žene svijeta? Razlog koji stoji iza toga je zastrašujući!

Srpkinje su na samom vrhu liste najviših žena svijeta - ispred nas su samo Letonke, Holanđanke, Estonke i Čehinje. Tako, trenutna prosječna visina Srpkinja iznosi 167 cm, dok je prije 100 godina ona iznosila nešto manje od 152 cm, pri čemu se Srpkinje izdvajaju kao "najviše porasle" pripadnice ljepšeg pola u svijetu u poslednjih 100 godina.

Kako je to moguće i od čega su Srpkinje tačno tako naglo i dramatično porasle, govori Miroslav Otašević, inžinjer prehrambene tehnologije i jedan od idejnih tvoraca projekta "Šta jedem?".

- U poslednjih 10-20 godina nije se značajno promijenio kvalitet života, a Srpkinje sigurno nisu stagnirale rastom u tom periodu, baš naprotiv, što pokazuje i statistika - kaže Miroslav Otašević.

najlepse-srpkinje-u-drustvu-svetskih-zvezda-07-ff

Foto: Glossy

Ako je već tako, da li je hrana i u kojoj mjeri uticala na rast Srpkinja? Miroslav Otašević kaže da je to sigurno istina.

- Industrijski uzgoj životinja zahtijeva poseban tretman u cilju što bržeg napredovanja, rasta ili povećanja laktacije. Veliko je pitanje na koji način proizvođač stimuliše ove procese. Pored toga, u cilju smanjenja mogućnosti pojave i širenja bolesti, životinje gajene za potrebe prehrambene industrije su pod dejstvom mnogih farmakoloških preparata. Čak tri četvrtine svjetske proizvodnje antibiotika završi na životinjskim farmama, a posljedice toga na ljudsko zdravlje i hormonski status su velike - objašnjava Miroslav Otašević.

U prilog tome ide i statistički podatak da su 70-ih godina prošlog vijeka krave u prosjeku davale 1500 l mlijeka godišnje, dok danas daju preko 8.000 litara na godišnjem nivou. Ta razlika u prinosu izazvana je hormonima i antibioticima i sigurno i tu dobrim delom leži tajna Srpkinja koje ubrzano rastu.

Uz sve to, treba uzeti u obzir da su industrijski gajene životinje pod konstantnim stresom. Uzroci su brojni, između ostalog i mali životni prostor, prerano odvajanje mlade jedinke od majke, neprirodno okruženje. Sve to dovodi do lučenja specifične grupe hormona, koji su takođe pogodovali našem naglom rastu.

meso

Foto: Business Magazine

- Kulturološki posmatrano, naše podneblje je tradicionalno opredeljeno za trpezu na kojoj su namirnice životinjskog porekla, pritom je domaću proizvodnju zamijenila industrijska, čiji je prvenstveni cilj prirast sirovine - zaključuje Miroslav.

Dakle, uz ovakvu ishranu, punu antibiotika i hormona, Srpkinje su osuđene da budu sve više i više. Dokle ćemo da rastemo, ostaje da vidimo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!