PROGLAŠENO STANJE ELEMENTARNE NEPOGODE

06.06.2019 - 14:47 | Vijesti >> Region
 

Vlada Srbije donijela je odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode zbog obilnih padavina, grada i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova koje su ovog mjeseca izazvale veliku materijalnu štetu u pojedinim opštinama u zemlji.

Odluka predstavlja prvi korak u aktiviranju države u definisanju tačnog broja opština i štete nastale u poplavama, kako bi se pristupilo obnovi infrastrukture, privatnih i objekata javne namjene, saopšteno je iz Vlade Srbije.

cacak3-1000x0

Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog Zakona o komunalnoj miliciji koji će omogućiti opštinama da u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju sopstveni dio odgovornosti za komunalni red u opštini i bezbjedno i uređeno životno okruženje građana.

Predloženim zakonom komunalna milicija dobila bi i nekoliko novih ovlašćenja kako bi se unaprijedila njihova odgovornost o komunalnom redu u opštinama.

S obzirom na to da pravo na upotrebu naziva "policija", ima isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane, predloženo je da se naziv "komunalna policija" izmijeni u "komunalna milicija".

bolnica

Vlada Srbije dala je saglasnost za zapošljavanje 100 najboljih diplomaca Medicinskog fakulteta i 400 najuspješnijih diplomaca srednjih medicinskih škola u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kako bi se mladim kadrovima omogućilo da rade i usavršavaju se u svojoj zemlji.

Usvojen je Prijedlog zakona o nauci i istraživanjima kojim će se obezbijediti institucionalno finansiranje nauke, osnaživanje instituta od nacionalnog značaja, mehanizma za osnivanje novih institucija, kao i efikasnije praćenje i ocjenu rada samih instituta.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Instituta za informacione tehnologije Kragujevac u okviru Univerziteta u Kragujevcu.

 

Na sednici je usvojen Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od povjerenja, koji će omogućiti prevazilaženje prepreka u elektronskom poslovanju između dvije zemlje, a građanima i privrednim subjektima jedne zemlje biće omogućeno korišćenje onlajn usluge druge zemlje.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!