SASTANAK CRNADAK - PETRIČEK

Petříček: Možete računati na podršku Češke Republike, ali formiranje vlasti mora biti ključni prioritet bh. političkih lidera

11.06.2019 - 12:29 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

Bosna i Hercegovina ostaje u fokusu programa razvojne saradnje Češke Republike, koja nastavlja s podrškom našoj zemlji u pogledu njenog članstva u Evropskoj uniji, ključne su poruke sa sastanka ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomášem Petříčekom.

Na sastanku održanom danas u Sarajevu potvrđeno je da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i da nema nikakvih pitanja koja ih opterećuju. 

Ministar Crnadak je zahvalio Češkoj Republici što je BiH u fokusu njihovih programa razvojne saradnje i što je naša zemlja jedna od ključnih šest zemalja na koje je usmjeren ovaj program češke Vlade.  

Usaglašeno je da u narednom periodu ekonomska oblast i poslovanje bude jedan od prioriteta razvoja bilateralne saradnje. 

- Ostvareno je oko 270 miliona eura trgovinske razmjene, što nije malo, ali je daleko od onoga što bi mogli da imamo, ako bi se dao dodatni podstrek razvoju u toj oblasti - istakao je Crnadak na današnjoj pres-konferenciji. 

Migracije su također bila jedan od tema razgovora, a Češka Republika je i u tom pogledu, kako je rekao bh. ministar, pružila podršku BiH u vidu najsavremenije opreme za nadzor granica. 

Kada je riječ o evropskoj budućnosti BiH, Crnadak je prenio češkom ministru da je to najvažniji vanjsko-politički prioritet naše zemlje, a dva ministra su razgovarala i o 14 ključnih preporuka Evropske komisije za članstvo BiH u EU. 

- Kada su ove stvari u ptanju, Češka je iskreno iz nas i zajedno smo se usaglasili da je kandidatski status i period koji je pred nama, do članstva u EU, najvažniji za jačanje institucija i uspostavljanje ozbiljnog sistema koji će donijeti mnogo bolji život za sve građane - kazao je Crnadak. 

U razgovorima o regionalnim pitanjima, ministri su se dotakli odnosa između Beograda i Prištine te konstatovali da je to trenutno najvažnije regionalno pitanje.

Crnadak je još jednom potencirao pitanje uvođenje taksi od 100 posto na robu iz BiH te istakao da je to apsolutno neprihvatljivo. 

Ministar vanjskih poslova Češke Republike Tomáš Petříček je potvrdio da definitivno postoji prostor za poboljšanje odnosa u oblasti trgovine, zbog čega je s njim u BiH doputovala i manja delegacija čeških privrednika koji će se tokom dana susresti sa bh. privrednicima. 

Između ostalog, kazao je da Češka Republika ostaje jedna od zemalja koja u najvećoj mjeri podržava proces proširenja EU i proces evropskih integracija, uključujući i BiH.

- Nastavićemo pružati podršku BiH u ovoj oblasti te u aspiracijama BiH u smislu članstva u EU - istakao je Petříček. 

Govoreći o mišljenju Evropske komisije o BiH, kazao je da predstavlja konkretan i važan korak u smislu njenog napredovanja ka EU, a tu spadaju i prioriteti koje EU definisala kao oblasti na kojima BiH mora dodatno raditi. 

- Možete računati na našu podršku na ovom puta koji se nalazi pred BiH. S druge strane, formiranje izvršne vlasti na svim nivoima BiH mora biti ključni prioritet političkih lidera - naglasio je Petříček. 

Ove godine Češka Republika će preuzeti predsjedanje Višegradskom grupom te je u tom kontekstu češki ministar poručio da će u okviru rada ove grupe BiH ostati jedan od prioriteta Češke Republike, kao i jedan od prioriteta tokom njenog predsjedavanja Evropskom unijom 2020. godine. 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!