CCI: Blokada državnog parlamenta BiH je poraz demokratije

11.06.2019 - 16:04 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

Podaci Centra civilnih inicijativa (CCI), nevladine organizacije koja, između ostalog, prati rad i pravi izvještaje o radu Parlamentarne skupštine BiH, govore da su novčana primanja poslanika i delegata ovog zakonodavnog tijela najviša u regionu i među najvišim u Evropi. 

Kreću se od 4.800 do 6.500 KM, a primanja uključuju zastupnički paušal, naknade sa smještaj, odvojeni život, rad u komisijama, prijevoz na posao, topli obrok i ostalo. Iz CCI  ističu da su ovakva primanja delegata i zastupnika nesrazmjerna su socijalno-ekonomskooj situaciji u zemlji i rezultatima njihovog rada.

Osvrnuvši se na činjenicu da Parlamentarna skupština BiH već sedam mjeseci ne održava sjednice jer je njen rad blokiran, iz ove nevladine organizacije tvrde da je Parlamentarna skupština svojevrsna kolateralna žrtva međusobnog nadmudrivanja budućih koalicionih partnera oko formiranja izvršne vlasti na državnom nivou i u federalnom nivou. 

Iako je, kažu, konstituisana i mogla bi nesmetano da radi, ona, praktično, ne radi ništa, već se čeka na dogovor stranačkih lidera. 

parlament-bih-prazna-sala2-art-1-620x330

Foto: RTV7

- To je posljedica izmještanja moći iz institucija sistema, sa demokratskim izbornim legitimitetom, u stranačke centrale ili čak u ruke pojedinaca. To je evidentan poraz demokratije u ovoj zemlji - naglašavaju.

Parlamentarna skupština, ističu, više od sedam mjeseci nije usvojila nijednu mjeru, nijedan zakon, strategiju ili odluku koja se tiče građana ove zemlje.  Također, nije razmotrila nijedam izvještaj o radu instotucija, agemcija, komisija, uredna na državnom nivou niti njihove planove rada za 2019. godinu. 

- A s obzirom na to da još uvijek nije imenovala ni članove i rukovodstva svojih komisija, nije se, u potpunosti, još uvijek, ni osposobila za rad. A vrijeme prolazi - upozoravaju iz CCI.

cci-press

Foto: RTV SLON

Povrh svega, navode iz CCI u svom zaključku, Parlament BiH nije usvojio čak ni budžet za ovu godinu i jedini je od 13 institucija zakonodavne vlasti, od kantonalnog, preko entitetskog pa do državnog nivoa koja to još uvijek nije uradio. 

Umjesto toga, kažu, finansiranje se obavlja odlukama o privremenom finansiranju, zahvaljujući činjenici da te odluke ne mora usvojiti Parlament već ih može donositi Vijeće ministara, pa i u tehničkom mandatu.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!