REGOJE: Nije bilo nikakvog uticaja trećeg lica u slučaju smrti učenika iz BiH u Pragu

12.06.2019 - 15:35 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba
 

Načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Nebojša Regoje kazao je da svi pokazatelji istrage slučaja kada je učenik iz BiH izgubio život nakon pada sa prozora hotela u Pragu dosada potvrđuju da nije bilo nikakvog uticaja trećeg lica na ovaj tragični događaj. 

Naime, 17-godišnji A. M., učenik Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža poginuo je prije dva dana u Pragu, gdje su učenici ove škole boravili na ekskurziji.

- Predstavnici Ambasade BiH u Pragu bili su na licu mjesta i od samog početka su u kontaktu sa istražnim organima, tužilaštvom i policijom, te s vođom puta turističke grupe, a cijelo vrijeme su u kontaktu i s Ministarstvom - kazao je Regoje u izjavi za Novi.ba. 

Po njegovim riječima, istraga će vjerovatno uskoro biti zaključena jer nema potrebe za daljnjim odlaganjem. 

Regoje je pojasnio da su obaveze Ministarstva vanjskih poslova u ovom slučaju vezane za konzularne poslove, a to je zaštita prava bh. građana i konzularnih interesa grupe koja se nalazi u Pragu.

- Pružit ćemo im pomoć, ukoliko bude potrebna, u smislu nastavka daljnjeg putovanja ili ostanka zbog potreba istrage. Istovremeno, pružit ćemo konzularnu pomoć porodicama u skladu s njihovim odlukama, u smislu transporta tijela, izdavanja neophodnih dokumenata za transport tijela u BiH zbog sahrane, ukoliko to žele - naveo je. 

Naglasio je da se Ministarstvo ne može uključivati u samu istragu niti odlučivati koji se dio policijskog izvještaja može dati u javnost, a koji ne. O tome, dodao je, mogu odlučivati predstavnici istražnih organa ili porodica nastradalog. 

Podsjećamo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo informirano je prije dva dana oko 20.30 satida da je na maturskoj ekskurziji učenika III razreda spomenute škole u Pragu smrtno nastradao učenik A.M. (2001.)

- Ostali učenici su dobro, pod nadzorom školskog pedagoga i vratit će se kući kada se za to ostvare uvjeti, navodi se u saopćenju kantonalne Vlade.

Po nezvaničnim inforacijama, A. M. je sjedio s prijateljima u hotelskoj sobi. U jednom trenutku naglo je ustao i krenuo ka prozoru. Shvativši šta njihov drug ima namjeru da uradi, učenici su ga pokušali spriječiti, međutim, on se otrgnuo i skočio kroz prozor.

Sedamnaestogodišnjak je dugo, također po nezvaničnim informacijama, bolovao od depresije i koristio antidepresive, a o tome je bilo upoznato i osoblje škole.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA