Mehić: Učiniti telekomunikacije atraktivnim za studente jer je potražnja za radnicima u toj oblasti povećana

12.06.2019 - 16:20 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

Panel konferencija "Unaprjeđenje saradnje između industrije i akademije u oblasti telekomunikacija" okupila je danas na Univerzitetu u Sarajevu predavače industrijskog i akademskog sektora iz BiH i regiona s ciljem prezentiranja i definiranja načina za jačanje industrijsko-univerzitetske saradnje u oblasti telekomunikacija. 

Kako je rekao profesor Miralem Mehić sa Elektrotehničkog fakulteta, Odsjek za telekomunikacije, pozvani su predstavnici telekom operatera i telekom industrije, kompanija koje se bave telekomunikacijama te predstavnici partnerskih univerziteta iz regiona i BiH kako bi zajedno pokušali otvoriti diskusiju o stanju telekomunikacija te načinima na koje se to stanje može poboljšati. 

tele-3

Osim toga, dodao je da žele diskutovati o načinima na koje možemo motivisati studente i razoj telekomunikacija u BiH.
Mehić je napomenuo da je konferencija organizirana u okviru benefit programa Evropske unije (EU) koji traje već godinu i pol te da ostaje još godinu dana da se definišu zaključci projekta. 

- Već smo definisali okvir studijskog programa u kojem bi se trebale formirati istraživačke i naučne oblasti za područje telekomunikacija generalno. Međutim, ova konferencija, prije svega, ima za cilj da sa industrijom konkretno porazgovaramo i vidimo koji su njihovi zahtjevi, kako da prilagodimo nastavne programe, kako da studentima studij telekomunikacija učinimo atraktivnijim i interesantnijim kako bi privukli što više studenata za ovu oblast koja je jedna od najugroženijih oblasti u BiH - kazao je. 

Oblast telekomunikacija u BiH je ugrožena, pojašnjava Mehić, zbog toga što studenti vide veliku potražnju u drugim oblastima i sektorima, prije svega u računarskom programiranju i IT, dok je razvoj telekomunikacijskih rješenja u naglom opadanju. 

- To je najviše vidljivo na samom Univerzitetu. Ideja je da se taj trend promijeni. Studentima želimo  telekomunikacije učiniti opet privlačnim, pogotovo u svjetlu sadašnjeg uvođenja novih tehnologija u BiH - kazao je. 

Već je, napominje, uveden 4G, a na pragu smo uvođenja i testiranja 5G tehnologija. 

- U BiH, ali i u regionu dobijamo sve više zahtjeva kompanija koje traže studente, odnosno radnike koji bi mogli biti aktivni na tim tržištima - istakao je.

Današnja konferencija je, smatra Mehić, postigla svoj cilj jer je prvi put formirano tijelo koje omogućava da se rješavaju pitanja koja su od interesa za telekomunikacije u BiH. 

Najavio je da će Elektrotehnički fakultet, Odsjek za telekomunikacije mijenjati svoje planove i programe, a to će biti urađeno nakon što budu dobili sve potrebne informacije od industrije kako bi programe prilagodili njima te kako bi studenti učili konkretno ono što im treba. 

tele-2

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!