OPREZ!

Izdata preporuka za pojačan inspekcijski nadzor zbog velikih vrućina

13.06.2019 - 14:51 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) izdala je preporuku za pojačani inspekcijski nadzor zbog velikih vrućina u ljetnom periodu s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti.

Preporuka je izdata kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove te kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima da pojačaju inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, naročito sladoleda, te vode za piće u vodooprskrbnim objektima, kupalištima i bazenima. 

Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora je činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu. Visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, kao najčešćeg uroka trovanja hranom, a u koju dospijevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode.

Neophodno je da sanitarne inspekcije, u okviru svojih ovlaštenja, poduzmu sve zakonom predviđene mjere i po potrebi, putem ovlaštenih laboratorijskih ustanova, provjere zdravstvenu ispravnost namirnica i vode, briseva ruku uposlenih, radne odjeće i radnih površina, navodi se u saopćenju FUZIP-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA