Zemlje južne Europe ponovno upozoravaju Tursku zbog Cipra

15.06.2019 - 09:06 | Vijesti >> Svijet
 

Sedam zemalja južne Europe koje su u petak na Malti sudjelovale na summitu ponovno su pozvale Tursku da "prekine ilegalno djelovanje", smjerajući na plan Ankare da buši u vodama ciparskog isključivog gospodarskog pojasa (EEZ).

"Iskreno žalimo što Turska nije odgovorila na opetovane pozive EU-a u kojima osuđuje ilegalno djelovanje Turske" u toj zoni, ističu zemlje Med7 u završnoj izjavi, piše "Hina".

"Ako Turska ne prekine nezakonito djelovanje, zatražit ćemo od EU-a da razmisli o prikladnim mjerama zbog solidarnosti s Ciprom", dodaju.

"EU neće pokazati nikakvu slabost" u vezi s tim, dodao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon susreta na vrhu.

EU je početkom svibnja upozorio Ankaru nakon najave turskih vlasti da će do rujna bušiti plin u sektoru za koji Cipar smatra da zalazi u njegov EEZ.

"Turska krši međunarodne zakone, to je napad na naš EEZ, ona ne priznaje Cipar. Sretan sam zbog toga što su naši partneri uputili snažnu poruku iz solidarnosti s Ciprom", rekao je ciparski predsjednik Nicos Anastasiades.

Otkriće velikih zaliha plina na tom području posljednjih godina potaknulo je apetite. Cipar je potpisao ugovore o istraživanju s velikim kompanijama za naftu i plin kao što su talijanski ENI, francuski Total i američki ExxonMobil.

No Ankara se protivi bilo kakvom istraživanju i iskorištavanju tih plinskih nalazišta koji bi isključivao Tursku Republiku Sjeverni Cipar, samoproglašenu na sjevernoj trećini otoka i koju ne priznaje međunarodna zajednica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!