OBJAVLJENA NOVA LISTA NAJMOĆNIJIH PASOŠA: Evo na kojem mjestu je BiH

03.07.2019 - 23:40 | Biznis
Autor: Agencije
 

Prema najnovijem istraživanju, Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše, a BiH se na ovoj listi nalazi na 51. mjestu.

Prema najnovijem istraživanju kompanije "Henley & Partners", Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše, ove dve azijske države plasirale su se na vrh liste zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u čak 189 zemalja svijeta, navodi sajt Index.hr 

Kada su zemlje našeg regiona u pitanju, Slovenija je na 10. mjestu, Hrvatska na 20, Srbija na 41, Sjeverna Makedonija na 46, Crna Gora na 47, a BiH na 51. mjestu.

Južna Koreja pala je s prvog mjesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Njemačkoj. Svaka od te tri zemlje omogućava putovanje bez vize na 187 destinacija širom svijeta. 

Na trećem mjestu su Danska, Italija i Luksemburg, s čijim se pasošima bez vize može posjetiti 186 država, a slijede ih Francuska, Španija i Švedska sa 185. 

Austrija, Holandija, Portugal i Švajcarska dijele peto mjesto, a na šestom mjestu nalazi se čak sedam država - Velika Britanija , Sjedinjene Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška. 

Najveći napredak zabilježili su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su prvi put u istoriji ovog istraživanja ušli u top 20 i ovu poziciju dijele sa San Marinom i Hrvatskom koja je najniže rangirana članica EU. 

Na dnu liste nalaze se Pakistan, Sirija i Irak, a Avganistan sa čijim pasošem je moguće obići tek 25 zemalja bez vize nalazi se na posljednjem mestu.

Kompnaija "Henley & Partners" i ove godine sprovodi istraživanje o tome koliko su jake putne isprave pojedinih zemlja, a rezultati su utemeljeni na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!