Preporuke Saudijske Arabije za one koji obavljaju hadž i umru

12.07.2019 - 12:05 | Vijesti

Kraljevina Saudijska Arabija vodi brigu o tome da svi muslimani vjerski obred hadž, umru i posjetu svetim mjestima što lakše obave, saopćeno je iz Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini.

Postoje zakonske sankcije za one koji svojim postupcima prave neprijatnosti onima koji obavljaju hadž, umru i time narušavaju mirno obavljanje ta dva vjerska čina. 

Ovo ima svoje uporište u proglasu 17. konferencije ministara vanjskih poslova zemalja Islamske konferencije koja je održana u Jordanu 1408. hidžretske godine. 

Na toj konferenciji je potvrđeno da Vlada Kraljevine Saudijske Arabije vodi brigu o dva sveta mjesta i da oni koji ih posjećuju imaju mir i sigurnost. 

Tada je odlučeno da za dobro gostoprimstvo hadžija i i što lakšeg obavljanje hadža treba da dolazak bude za sve hodočasnike organiziran čime će se osigurati da im bude ugodno u uslugama koje im osiguravaju nadležne službe u Saudijskoj Arabiji, stoji u saopćenju Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u BiH. 

Iz Ambasade navode da "Kraljevina Saudijska Arabija ne dozvoljava da bilo ko ističe političke ili mezhebske parole i time da remeti blagost i mirnoću za ostale koji obavljaju hadž ili umru". 

Svi muslimani trebaju voditi brigu o osjećajima svoje braće kao i duhovnosti i specifičnosti ovog mjesta. 

Proglas također potvrđuje da sve zemlje članice Islamske konferencije trebaju da sarađuju sa Vladom Kraljevine Saudijske Arabije u svemu onome što je potrebno za realizaciju adekvatne procedure i punog komfora za one koji posjećuju sveta mjesta, poručili su iz Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA