OVO JE BRUKA I SRAMOTA: Grob Tošeta Proeskog postao RUŠEVINA, a od novog rješenja PODILAZI JEZA!

16.08.2019 - 16:57 | Vijesti >> Aktuelno

Navršiće se  16. oktobra 12 godina od stravične nesreće u kojoj je život izgubio jedan od najboljih glasova Balkana - Toše Proeski.

Pjevačev "vječiti dom" nalazi se na groblju Gumenje u Kruševu, a već skoro 12 godina reč je o improvizovanoj metalnoj konstrukciji koja je pokrivena i ograđena plastikom i najlonima, prekrivena tepisonom od vještačke trave, dok je prostor oko groba popločan behaton pločama, koje propadaju.

No, konačno, opština Kruševo objavila je javni poziv kompanijama za izgradnju spomen-obilježja.

Emisija "360 stepeni" skopske televizije "Alsat-M" najavila je animaciju idejnog dizajna novog "vječnog doma" Tošeta Proeskog, a dizajn je uradio arhitekta Žarko Čeausevski.

tose

Prema informacijama koje su objavljene u Elektronskom sistemu javnih nabavki, izgradnja bi trebalo da počne 10. septembra i bude gotova do kraja novembra.

Arhitekta Čeauševski je i prije nekoliko godina pobijedio na konkursu za uređivanje grobnice Proeskog, ali ta ideja nije realizovana, između ostalog i zbog toga što je objekat veći i skuplji. Kako su otkrili prisluškivani razgovori, projekat je takođe bio podložan političkim kalkulacijama tadašnje centralne vlade.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia