Stižu li Ameriku kletve ruskog cara: ALJASKA SE TOPI, A JEDAN GRAD VEĆ NESTAJE

18.08.2019 - 08:19 | Vijesti >> Svijet
 

Američki grad Newtok će prvi biti potopljen. Stanovnici tog grada grade novi grad i to 14 kilometara dalje. Riječ je o visoravni u tundri, a zasad je sagrađeno samo sedam kuća.

Prije 152 godine Rusija je prodala SAD-u Aljasku za 7,2 miliona dolara. Samo u narednih 50 godina, SAD je na tom teritoriju zaradio barem sto puta više.

amerika-grad

Mnogi su zato mislili da su Amerikanci Rusima Aljasku ukrali ili uzeli u najam pa je nisu vratili i zbog toga ih je navodno Rusi car prokleo.

Primopredaja teritorija je bila u gradu Novoarhangelsk i tada se ruska zastava zamrsila pa je mornar koji se popeo da ju odmrsi bacio na ruske bajonete. To se tada smatralo lošim predznakom.

Teritorij Aljaske se danas smanjuje. Zbog klimatskih promjena vječan led više nije vječan i raste nivo okeana zbog čega bi od 213 naselja moglo biti potopljeno njih 184.

amerika-grad-unutra-768x329

Grad Newtok će prvi biti potopljen. Stanovnici tog grada grade novi grad i to 14 kilometara dalje. Riječ je o visoravni u tundri, a zasad je sagrađeno samo sedam kuća.

Kako bi se izgradila škola, zračna luka, elektrana i vodotoranj treba više od 100 miliona dolara.

Novi.ba/Aura

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!