VJEROVALI ILI NE

MORATE VIDJETI OVU ŽENU: Prvi put se porodila sa 13. godina! Danas je MAJKA ČAK 44 DJETETA!

22.08.2019 - 22:41 | Zanimljivosti >> Kiosk
 

Marijam Nabatanzi (37), iz Ugande, proglašena je najplodnijom ženom Afrike jer je rodila 44 djece. Za nju kažu da je i najplodnija žena na svijetu koja se porađala čak 44 puta, a sva djeca začeta su sa istim ocem.

uganda3

Foto: Printscreen

Rodila je tri puta četvorke, četri puta trojke, šest puta blizance, i ona je zbog toga dobila naziv "nalongo muzala bana" što u slobodnom prevodu znači "majka blizanaca koja rađa četvorke".

Marijam Nabatanzi, zbog rijetkog hormonskog poremećaja - hiperovulacije proizvodi nekoliko jajnih ćelija u jednom ciklusu. Kod ovakve hiperovulacije, ukoliko se namnože jajne ćelije, a ne oplode se, može se uništiti reproduktivni sistem.

uganda4

Foto: Printscreen

Među njenom djecom najstarije dijete ima 23 godine, a najmlađe četiri mjeseca.

Kada je od lekara tažila savjet kako da smanji svoju plodnost rečeno joj je da bi dehormonalna kontracepcija mogla da šteti njenom zdravlju i budućem rađanju.

uganda5

Foto: Printscreen

- Živim sa 21 djetetom, nekolicinu moje djece usvojili su parovi koji ne mogu da imaju djecu, dok ostali žive sa našim rođacima i članovima porodice koji nam pomažu da in prehranimo i odgojimo.

Kako navode stručnjaci koji su posmatrali djecu, ona su izuzetno zdrava i natprosječno inteligentna.

uhanda1

Foto: Printscreen

(Novi.ba/Srbija Danas)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!