Jasna pronašla kovertu punu para, a na njoj pisala samo jedna riječ

23.08.2019 - 18:48 | Zanimljivosti >> Kiosk
Autor: Novi.ba
 

Priča o misterioznoj koverti punoj novca, koju je u četvrtak na ulici pronašla Riječanka Jasna Vrhovac, proširila se društvenim mrežama u roku od 24 sata i sad je dobila neočekivani kraj.

- U Osječkoj ulici našla sam kovertu, a u njoj određenu sumu novaca (skoro sam u nesvijest pala). Nešto je u kunama, a nešto u eurima. U koverti je papir s nekim proračunom, ručno ispisan, bez ikakvih generalija. Vlasnik će znati šta piše na koverti, što na papiru i kolika je suma. Ukoliko se do sutra ne javi, kovertu ću predati u policijsku postaju, pa je može tamo preuzeti - napisala je Vrhovac.

Zahvaljujući više od 1.200 podela na Fejsbuku otkriveni su vlasnici, a Vrhovac, koja se inače bavi humanitarnim radom i aktivno pomaže ljudima koji teško dolaze do osnovnih sredstava za život, sad je otkrila i priču koja se krije iza toga.

Radilo se zapravo o novcu koji je sin iz Njemačke poslao ocu da plati dugove i račune od banke jer im je kuća pod hipotekom. Da novac nije pronađen ili da je dospio u pogrešne ruke, ko zna kako bi se ova porodica snašla.

- Vezano uz jučerašnji post o nalasku novca u Osječkoj ulici, ovim putem vas obaviještavam da sam isti vratila vlasniku. Uz dozvolu gospodina koji je izgubio novac s vama mogu podeliti nekoliko informacija.

Na koverti je pisalo "Tata", na papiru koji je bio u njoj popis ljudi kojima trebaju vratiti novac (samo imena, bez prezimena), i 7000 eura i 200 kuna. Sin je ocu po prijatelju iz Njemačke poslao novac da plati dugove i račune od banke jer im je kuća pod hipotekom. Vašim dijeljenjem posta informacija o izgubljenoj kuverti došla je do žene prijatelja koji je novac predao tati. Hvala vam od sveg srca na tome. Gospodin želi ostati anoniman i to poštujem.

Vjerujem da vas sve interesuje nagrada za pronalazak… Gospodin je po upustvima sina izvadio 1.000 eura iz koverte i pokušao mi ih uručiti kao znak zahvalnosti. Odmah mi je kroz glavu prošlo koliko bih djece mogla opremiti za školu. Ali, i sam gospodin otplaćuje kredit za kuću koji su podigli da bi sinu otvorili firmu, a slijedom nesretnih događaja posao je propao, te je sin morao otići u inostranstvo da pokrije velike troškove.

jasna-facebook

(Jasna, foto: Facebook)

Gospodin koji je izgubio novac je pod velikim stresom. Živi na Krku u kući u kojoj je jedan stan opremio kao apartman, te ga iznajmljuje i od toga trenutno živi i prehranjuje sebe, suprugu i kćerku studentkinju.

Ponudio mi je dvije sedmice besplatnog boravka u njegovom apartmanu. To sam prihvatila, ali ne za sebe. Složili smo se da će sljedeće godine imati goste koji ne mogu svojoj djeci priuštiti ljetovanje i koji nikada nisu vidjeli more. Dakle, dvije porodice, a svaka će sedmicu dana provesti u apartmanu. Malo smo se i rasplakali kada smo donijeli tu odluku. Obećao mi je, čim otplati veći dio dugova, da će svake godine nuditi besplatno ljetovanje onima kojima je to potrebno. To me veseli više od svega. Sada mogu mirno spavati. Noćas oka nisam sklopila od brige - napisala je Jasna.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!