OVA BOLEST KOSI ŽENE NA BALKANU Vakcina postoji, košta 400 eura i do nje je skoro NEMOGUĆE DOĆI

25.08.2019 - 19:59 | Zanimljivosti >> Kiosk

Rak grlića materice, koji kosi žene u Srbiji, mogao bi da se spriječi vakcinom protiv humanih papiloma virusa (HPV), ali ona je u našoj zemlji samo preporučena, a uz to je veoma skupa - košta oko 400 eura.

vakcina

Ispostaviće se i da do ovog, kako neki ljekari kažu - najznačajnijeg otrića današnjice, veoma teško i doći.

Vakcina protiv HPV je na listi preporučenih od aprila ove godine, a prema aktulenom Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva. To znači da roditelji nisu u obavezi da je daju djeci, već samo ukoliko to žele.

Međutim, ispostavilo se da roditelje, praktično, nema ko ni da zainteresuje, da za nju uglavnom ni ne znaju, a oni koji žele da zaštite svoju djecu na ovaj način do same vakcine teško mogu da dođu.

Šta je HPV i crne statistike

Dokazano je da HP virus izaziva rak genitalnih organa, od kojih je najučestaliji rak grlića materice, a Srbija se nalazi u samom evropskom vrhu po broju umrlih žena - godišnje oboli oko 1.500, a umre oko 600, što nas je svrstalo na neslavno treće mjesto u Evropi, odmah poslije Moldavije i Litvanije. Ta zastrašujuća statistika zapravo pokazuje da se praktično svaki dan rak grlića materice otkrije kod pet žena, a nažalost, dvije izgube bitku sa tom opakom bolešću.

Jedan od najfikasniji način da se spriječi širenje ovog virusa i zemlja obezbjedi povoljniji položaj na ovoj crnoj listi, jeste vakcina protiv HPV-a, kao primarna prevencija.

vakcina

HPV se inače prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom, najčešće tokom seksualnog odnosa. Zbog toga bi vakcinu trebalo da prime djevojčice i dječaci između 9. i 12. godine, odnosno prije stupanja u prvi seksulani odnos.

Međutim, iskustva iz domova zdravlja, prvog mjesta gde bi roditelji trebalo išta o tome da saznaju pa da se onda i možda i zainteresuju, govore da toga nema.

Rijetki slučajevi vakcinacije

- Ne možemo baš da se pohvalimo da je kod nas zaživjela vakcinacija djece protiv HPV infekcije, u našem domu zdravlja je tek nekoliko djece vaksinisano i to samo djevojčice - kaže za "Blic" doktorka Biserka Šutaković, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Zemun".

Prema njenim riječima, roditelji se interesuju za ovu vakcinu, ali je, po svoj prilici, finansijski momenat presudan za odluku da li će vaksinisati svoje dijete.

- Mi već godinama unazad informišemo roditelje o važnosti ove vakcine, ali sigurno je da bi veća zainteresovanost nastupila kada bi se kupovina vakcine finansirala iz Fonda - navodi dr Šutaković i dodaje da apsolutno podržava ideju da vakcina protiv HPV infekcije postane obavezna u kalendaru vakcinacije.

Tri doze vakcine - 45.000 dinara

Ova vakcina prilično je skupa. Jedna doza HPV vakcine košta oko 15.000 dinara, a preporučeno je da osoba kroz mjesec dana primi još jednu dozu, a potom za šest mjeseci i treću. To znači da roditelji treba da izdvoje oko 45.000 dinara kako bi zaštitili svoje dijete.

Osim finansijskog momenta, dodatnu poteškoću predstavlja sama procedura vakcinacije. Zbog nejasnih propisa, ljekari u domovima zdravlja uglavnom odbijaju da je daju, kaže za direktorka udruženja "Roditelj" Gordana Plemić.

- Roditelju su često zbunjeni kako uopše da da dođu do vakcine. Diskutabilan je takozvani hladan lanac, odnosno protokol transporta vakcine. Naime, kada roditelj donese kupljenu vakcinu u dom zdravlja, ljekari nisu sigurni da li ispoštovana procedura optimalne temperature tokom skladištenja i transporta, pa zato ne mogu da preuzmu na sebe odgovornost da je djetetu i daju - ističe Gordana Plemić, koja se već treću godinu za redom aktivno zalaže u kampanji "Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice".

Zbog toga je, kako kaže, najbolji savjet roditeljima da se, pre svega, raspitaju kod svog pedijatra ili imunologa kako najbezbjednije da dođu do HPV vakcine.

Epidemiolog: Najznačajnije otkriće današnjice

Epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, ističe da je HPV vakcina najznačajnije otkriće današnjice, te da je nemačkom naučniku Haroldu cur Hauzenu dodeljena Nobelova nagrada za otkriće da je humani papiloma virus uzročnik raka grlića materice, što dovelo je do razvoja vakcine.

- Sva spovedena istraživanja na ovu temu pokazala su efikasnost HPV vakcine. Međutim, ljudi u Srbiji su generalno nedovolljno informisani. Dodatni problem jeste, što mi nemamo svijest da bi trebalo izvšiti imunizaciju ukoliko nije propisana kao obavezna - objašnjava Kon.

Prema njegovim riječima, trenutno su na našem farmaceutskom tržištu prisutna dva strana proizvođača vakcine protiv HPV, kao i da su kontrole koje se sprovode za nihovu upotrebu na najvišem nivou.

U apotekama ih nema, može da se naruči

Neke zemelje svijeta su ovu vakcinu obezbijedile besplatno za svoje građane, i efikasnog tog poteza nam je potvrdila doktorka Katarina Sedlecki, specijalista ginekologije i akušerstva u Institutu za majku i dijete.

- Australija je prije desetak godina ozbiljno krenulo u borbu protiv ove zloćudne bolesti i uz pomoć tada nove vakcine protiv humanog papiloma virusa, koja je potpuno besplatna kod njih, postigla iznenađujuće rezultate kada je u pitanju liječenje karcinoma. U Švajcarskoj, kao i u skandinavskim zemljama,vtakođe je besplatna ova vakcina, ali postoje i zemlje koje je subvenišu, poput Francuske - ističe dr Sedlecki.

Novi.ba/Blic

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA