PANIKA U GRADOVIMA SRBIJE, DJEVOČICE SE JAVLJAJU GINEKOLOZIMA: A kada ih pregledaju, zanijeme od šoka i odmah zovu roditelje!

11.09.2019 - 08:48 | Vijesti >> Aktuelno
 

Sve više djevojčica iz Braničevskog, Topličkog i Jablaničkog okruga, odnosno iz Požarevca, Prokuplja i Leskovca, javlja se ljekaru zbog istog „problema“.

Nakon pregleda, doktori ostaju u šoku, jer istog trena ginekolozi shvate šta se dešava u tijelu curica. Nažalost, njihov zajednički problem je – trudnoća, i to maloljetnička. Posljednji podaci govore da u Srbiji godišnje zatrudni oko 16.000 maloljetnica, a da od toga 90 posto završe kao abortusi. U zvaničnim podacima stoji i da su te djevojčice najčešće udate.

ginekolog

Kako piše Alo  Srbija je vodeća u Evropi po broju neželjenih, maloljetničkih trudnoća. Iako se pretpostavlja da ovaj problem najviše zahvata zemlje koje su nerazvijene, podaci kažu da to nije istina, već da je to fenomen koji je rasprostranjen u cijelom svijetu.

Naime, u svijetu se godišnje porodi 7,3 miliona djevojaka mlađih od 18 godina, svakog dana 20.000. Zbog mladog, nezrelog organizma umre 70.000 djevojčica od 10 do 18 godina.

Činjenica je da do neželjene trudnoće i do spolnih bolesti dolazi zbog opšte neupućenosti i neobrazovanosti o se***alnoj kulturi. Djevojke u Srbiji sve ranije gube nevinost, a o tome svjedoči i slučaj koji je u javnost došao prije nekoliko dana. Naime, najmlađa majka u Srbiji ima samo 13 godina.

ginekolog2

Djevojčica iz Niša, stara svega 13,5 godina porodila se u Ginekološkoj klinici “Narodni front” i na svijet donijela djevojčicu, tešku skoro tri kilograma. Što se tiče najmlađih majki, svijet nikad neće zaboraviti priču o najmlađoj trudnici ikada. Imala je samo pet godina. Lina Medina iz Perua porodila se u petoj godini života carskim rezom koji je obavljen 15. maja 1939. godine.

Njen slučaj do u detalje dokumentovao je doktor Edmundo Eskomel, kao i činjenicu da su djevojčici u 4. godini počele da rastu grudi, a u 5. godini su joj sazrele kosti potrebne za iznošenje trudnoće.

 

(Novi.ba/Alo.rs) 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!