PAKUJTE KOFERE! Ako još uvijek NISTE otišli na MORE, evo razloga zašto biste trebali ISTOG TRENUTKA!

11.09.2019 - 20:05 | Porodica i zdravlje >> Zdrav život
 

More ne samo da nas čini opuštenijim zbog same činjenice da se konačno možemo opustiti, već ono mijenja i hemiju našeg tijela, tvrde naučnici. Mijenja se nivo hormona, srce usporava otkucaje, poboljšava se raspoloženje… 

Još u 18. stoljeću škotski doktor Vilijam Kulen (William Cullen) podsticao je kupanje u moru jer je smatrao da ljekovito deluje na tijelo. Zato i ne čudi što su danas mnoge bolnice i lječilišta smješteni tik uz more.

plaza-more

Plavo zdravlje

U ne tako dalekoj prošlosti tim naučnika odlučio je pozabaviti se tematikom uticaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom "Blue Health" (plavo zdravlje). 

Otkrili su da zvuci mora stimulišu područje mozga - frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i ličnu refleksiju. Šum mora širi samosvijest i blagotvorno djeluje na osjećanja.

Kad smo na plaži, naše tijelo apsorbira više kisika i regulira nivo serotonina - poznatog kao hormon sreće i tvari koja kontrolira anksioznost, a to rezultira osjećajem duševnog mira sličnog onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvuci mora u tijelu smanjuju nivo hormona stresa kortizola. Čak šum talasa upoređuju sa zvukom otkucaja srca koje djeca slušaju u majčinom stomaku, pa ih to u odraslom dobu nesvjesno podsjeća na sigurnost i zaštitu koju su osjećali tokom razvoja u materici.

more

Osjećaj stabilnosti i sigurnosti

- Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osjećamo se sigurno i daleko od mjesta na kojima smo pod nekom vrstom prijetnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osjećaj stabilnosti i sigurnosti - objašnjava naučnik Majkl Merčenik (Michael Merczenic) sa Univerziteta Kalifornija (UCSF) u San Francisku. 

Jedna studija pokazala je da, kada se sunčamo na plaži, toplota utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina – iste hemikalije zbog koje se osjećamo sretni svaki put kada uživamo u čokoladi, prenosi "Bright Side".

Novi.ba/Zdravlje/Foto: Ilustracija

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!