Bh. naučnik na tragu lijeka koji bi mogao spasiti milione

16.09.2019 - 13:51 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: N1
 

Lijek za liječenje tuberkuloze kojom je zaražena jedna trećina svjetske populacije, a koja godišnje uzme 1,6 miliona života, moglo bi biti naučno otkriće Dženana Kovačića, studenta Internacionalnog Burch univerziteta, mladog naučnika, inovatora.

Jeste li svjesni da bi vi mogli biti izumitelj lijeka koji bi mogao spasiti milione života?

Nekako nije da ne registrujem, nego sam više fokusiran na pronalazak odgovora u svrhu izlječenja tuberkuloze. To zvuči apsolutno nevjerovatno i zbog toga osjećam pristiska dao ovo sve završim na jedan plodan način. To je nešto nezamislivo, i nadam se da će se obistiniti (pronaći lijek). Na dobrom sam putu i milioni ljudi će imati benefit i riješit će se jedan od većih civilizacijskih problema. Poprilično je dobar osjećaj.

Kada ste shvatili da ste na tragu nečega velikog?

Imao sam ideju dok sam bio u srednjoj medicinsskoj školi. Od toga tada nije bilo ništa jer je bilo previše komplikovano. Kada sam došao na Burch dobio sam osvrt od profesora i imali su nevjerovatno pozitivno mišljenje. Prije nekih 6,7 mjeseci moja profesorica, koja predaje mikrobiologiju, rekla je kako bi ova ideja mogla funkcionisati. Pošto Bosna i Hercegovina nema labaratorij za istraživanje zaraznih bolesti morao sam se okrenuti softverskim rješenjima. Ti rezultati, koje sam dobio, bili su obećavajući.

I šta sada?

To je pitanje dana. Pripremam se za međunarodnu konferenciju o otkrićima na kojoj učestvuje 750 akademika i članova raznih industrija. To je vjerovatno najveća naučno-društvena konferencija. Tu dolaze inovatori i predstavljaju ideje pred nobelovcima. Takmičarski dio traje 8 sati i onda se odabiraju prve tri najbolje ideje. Osvajač prvog mjesta ima prilku da pred tom "crème de la crème" akademije i industrije predstavi svoju ideju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA