POUČNO

POUČNA PRIČA: Želim ti dovoljno

17.09.2019 - 14:12 | Zanimljivosti >> Kiosk
 

Pročitajte dirljivu i poučnu priču o rastanku majke i ćerke koja će vas ganuti, ali i naučiti da cijenite svaki novi dan.

Nedavno sam imala priliku da priustvujem dirljivom rastanku na aerodromu. Majka i ćerka stajale su zagrljene, kada se začuo poziv da se svi putnici ukrcaju na avion.

Stojeći u blizini sigurnosnih vrata, zagrlile su se još jednom i majka je rekla: „Volim te i želim ti dovoljno“, na šta je ćerka odgovorila: „Mama, naš zajednički život bio je više nego dovoljno. Tvoja ljubav je sve što mi je ikad trebalo. Želim ti takođe dovoljno, mama.“

Poljubile su se i ćerka je otišla. Majka je prišla prozoru pored kojeg sam sjedila. Stajala je tamo i izgledalo je kao da će svakog trenutka da zaplače. Iako sam željela da priđem i zagrlim je, mislila sam da je bolje da je pustim da bude sama sa sobom. Međutim, baka me je iznenadila pitanjem: „Jeste li ikad rekli zbogom nekome, znajući da bi to moglo biti zauvijek?“

„Jesam,“ odgovorila sam. „Izvinite što pitam, ali zašto je ovo zbogom zauvijek?“

„Stara sam, a ona živi veoma daleko. Očekuju me izazovi u budućnosti, a stvarnost je da će sljedeći njen povratak biti zbog moje sahrane“, rekla mi je baka.

„Kada ste govorile zbogom, čula sam da ste rekle ‘Želim ti dovoljno.’ Smijem li da pitam šta to znači?“

Baka je počela da se smeje. „To je želja koja se prenosi mnogim generacijama. Moji roditelji su je govorili svakome…“

Zastala je na trenutak i pogledala u vis kao da pokušava da se sjetiti svakog detalja. Zatim se još ljepše osmjehnula,prenosi yumama.com.

„Kada bismo rekli ‘Želim ti dovoljno’, zaželeli bismo drugoj osobi život ispunjen sa taman onoliko dobrih stvari koliko možete lijepo živjeti i podnijeti sve nedaće.“

„Želim ti dovoljno sunca da osvijetli tvoje raspoloženje i svijet.

Želim ti dovoljno kiše tako da možeš cijeniti sunce još više.

Želim ti dovoljno sreće da održi tvoj duh živim i vječnim.

Želim ti dovoljno boli tako da ti i najmanja zadovoljstva u životu izgledaju veća.

Želim ti dovoljno dobitka da zadovolji tvoje želje.

Želim ti dovoljno gubitaka tako da cijeniš sve što posjeduješ.

Želim ti dovoljno pozdrava koji će te dovesti do konačnog zbogom.“

Baka je po završetku recitovanja počela da plače, okrenula se i otišla.

Kaže se da je potreban samo minut kako bismo pronašli posebnu osobu, jedan sat da počnemo da je cjenimo, dan da je zavolimo; a nakon toga cijeli život da bismo je zaboravili.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA