Johann Sattler: Bh. lideri moraju pronaći jedinstvo kako bi krenuli putem evropskih integracija

19.09.2019 - 15:52 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Anadoly Agency
 

Johann Sattler, novi šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, prvi put od preuzimanja dužnosti obratio se bh. javnosti.

Tom prilikom istakao je da je Evropska unija najbolja ponuda za BiH i da je sigurno da će evropska misija u njoj biti još dugo. Kazao je i da je svjestan da je u BiH trenutno jako loša politička situacija, opterećena retorikom podjela, ali da bh. lideri moraju pronaći način da nađu jedinstvo i zajednički interes kako bi nastavili ka evropskim integracijama, javlja Anadolu Agency (AA).

“EU je najbolja ponuda za ovu zemlju i ono što možete biti sigurni je da ćemo biti ovdje dugoročno. Zašto građani BiH žele članstvo u EU? Lako je odgovoriti na to pitanje. To je najnaprednija, najprosperitetnija ekonomska jedinica na planeti. Ali, osim tih ekonomskih nadmoći, također je značajna sila za zaštitu ljudskih prava i jednakosti i ima socijalni stub“, istakao je Sattler i dodao:

“Snažno vjerujem da je EU nepotpuna bez BiH, bez cijelog regiona u svom srcu. Tokom godina BiH je dokazala, posebno kada je postalo teško i kada su okolnosti bile teške, i uprkos strukturalnim problemima, da je moguće da iznesete stvar.“

Dodao je da je nekada to dugo trajalo, ali da se od liberalizacije viznog režima do zahtjeva za članstvo u EU ipak BiH uspijevala približiti evropskom bloku.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!