ONI IMAJU NAJDUBLJE DŽEPOVE: Ovo su zanimanja u kojima ima NAJVIŠE KORUPCIJE! Pare lete kao lude, a najniži mito je 150 KM!

19.09.2019 - 17:33 | Vijesti >> Region

Prosječan iznos mita koji su građani Srbije davali tokom prošle godine iznosio je 74 evra, a kao profesije najpodložnije koruptivnim radnjama Srbi vide ljekare i policajce, dok su odmah iza njih službenici državne administracije i carinici, navodi se u istraživanju koje je urađeno u sklopu projekta "Prevencija i borba protiv korupcije", koji finansira EU.

Istraživanje koje je sprovedeno prošle godine pokazalo je da su za 71 odsto građana političke partije i dalje korumpirane, dok 63 odsto njih ima takav stav o zaposlenima u institucijama pravosuđa.

novac

- Građani generalno osuđuju korupciju u zdravstvu i čak 70 odsto se slaže sa tvrdnjom da su mito i korupcija rak - rana našeg zdravstva. Gotovo dve trećine građana - 63 odsto, smatra da piće, kafa ili bombonjera koji se daju lekarima ili medicinskim sestrama nisu mito - navodi se u istraživanju.

Najkorumpiraniji među radnicima u zdravstvu su, prema mišljenju ispitanika, ljekari, dok su na drugom mjestu radnici RFZO, dodaje se u istraživanju.

Kada je reč o obrazovanju, svaki treći ispitanik smatra da su profesori na fakultetima i u višim školama korumpirani, dok 29 procenata anketiranih vjeruje da među zaposlenima u Ministarstvu obrazovanja ima prilično ili veoma mnogo korupcije, što, predstavlja napredak u odnosu na istraživanje koje je sprovedeno 2015. godine.

novac-marke-3-810x450-810x450

Broj građana koji su indirektno imali iskustvo sa korupcijom povećao se sa 20 odsto, koliko ih je to izjavilo u anketi 2015, na 25 procenata u posljednjem istraživanju u sklopu projekta "Prevencija i borba protiv korupcije".

Kada je riječ o direktnom iskustvu sa korupcijom, taj procenat se sa osam odsto iz 2015, povećao na 11 procenata u istraživanju od 2018.

Novi.ba/Srbijadanas

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia