Da li postoji razlog za brigu: Evo šta drhtanje ruku govori o zdravstvenom stanju!

22.09.2019 - 23:43 | Porodica i zdravlje

Stručnjaci otkrivaju koliko je ova pojava opasna

Nekim znakovima, tijelo želi da nam pošalje poruku kada se nađe u problemu. Neke promjene na samom tijelu ne treba zanemarivati, dok su neke trenutne prirode i ne ukazuju na ništa ozbiljnije.

Drhtanje ruku

Ako vam se ruke nekontrolisano tresu, za početak ne paničarite jer se može raditi o previše kofeina ili premalo sna. Neki lijekovi, poput onih za astmu i protiv depresije mogu uzrokovati ovu pojavu. Međutim, ako vam se ruke prečesto drhte , vrijeme je da posjetite lekara jer se može raditi i o Parkinsonovoj bolesti, upozorava dr. David E. Bank, profesor dermatologije iz Njujorka.

 Nokti koji se lako lome

 Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cink. Prema rečima dr. Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ukoliko je to razlog, dodajte ga prehrani.

rukaa

Foto:Shutterstock

Bijele mrlje na noktima

Ova pojava se uglavnom povezuje sa lošim navikama u ishrani, tačnije sa nedostatkom cinka, kalcijuma i gvožđa u organizmu. Problem mogu da riješe suplementi i konzumacija namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

Plava boja noktiju

Ako vam nokti postanu plavi to  znači da ne dobijaju dovoljno kiseonika. Razlog može da  bude bolest disajnih puteva ili Rajnaudov sindrom, periferna arterijska bolest.

Do ove pojave može da dovede i slaba cirkulacija, a naročito kada su temperature niske. Ipak, ako su vaši nokti konstantno plavi, potražite savjet ljekara.

Tanki, mekani i nokti koji se lako savijaju

Ovakav izgled noktiju može da ukazuje na nedostatak kalcijuma ili proteina. Trudite se da u ishranu unesete dovoljno mliječnih proizvoda, kao i sardina i spanaća. Ako to ne pomogne, posjetite lekara.
 

Novi.ba/Stil.Kurir.rs

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia