U DVODNEVNOJ SLUŽBENOJ POSJETI NAŠOJ ZEMLJI

Članovi Predsjedništva BiH susreli se sa švedskom princezom Viktorijom

06.11.2019 - 10:03 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba/Agencije
 

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šafik Džaferović i Milorad Dodik susreli su se danas s krunskom princezom Viktorijom, prestolonasljednicom Švedske i princom Danielom od Švedske.

Švedska princeza Viktorija i princ Daniel, te ministrica za okoliš i klimu Isabelle Lovin doputovali su u dvodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a susret s kolektivnim šefom države prvi je zvanični sastanak visoke švedske delegacije, prenosi Fena.

Posjeta predstavlja jednu od dvije posjete koje princeza prestolonasljednica i princ obavljaju svake godine, potvrđeno je u Ambasadi Švedske u BiH.

Nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH delegacija će učestvovati i na konferenciji o klimi i inovacijama te će posjetiti projekte koje podržava Švedska - Muzičku akademiju u Sarajevu i Zanat u Konjicu, kao i Zemaljski muzej BiH u Sarajevu.

Švedska princeza Viktorija i princ Daniel, te ministrica za okoliš i klimu Isabelle Lövin trebali bi u nastavku posjete zasaditi drvo u sarajevskom parku Koševo čime će obilježiti sporazum za izradu Okolišne strategije za Bosnu i Hercegovinu uz podršku Švedske.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dviju zemalja, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH. Cilj je i da se istakne veliki potencijal zemlje, a osnovne teme posjete će biti klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te učešće mladih.

Švedska je treći najveći bilateralni donator u Bosni i Hercegovini. Svake godine s 18 miliona eura pomoći podržava napore zemlje na njenom reformskom putu ka Evropskoj uniji, a ova pomoć se implementira u saradnji s lokalnim partnerima.

(Novi.ba/Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA