Tegeltija: Neusvajanje revidirane strategije izazvaće ozbiljne posljedice

09.11.2019 - 13:42 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Srna
 

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je da je ubijeđen da će neusvajanje revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH izazvati ozbiljne posljedice i doprinijeti da stanje u toj oblasti bude još gore.

Tegeltija je ocijenio da će to sasvim sigurno usporiti, pa i onemogućiti svi ratni zločini budu ispitani, istraženi, procesuirani i osuđeni.

"Vrijeme ne ide u korist njihovog procesuiranja, svjedoci i osumnjičeni umiru. Potpuni je apsurd zalagati se deklarativno za unapređenje procesuiranja ratnih zločina, a ne usvajati strategiju koja tako nešto predviđa", rekao je Tegeltija za "Politiku".

On je istakao da BiH, zbog odlaganja usvajanja strategije, nema strateški dokument za procesuiranje ratnih zločina, jer je staroj strategiji davno istekao rok.

Revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina više od godinu dana čeka usvajanje.

Beogradski dnevnik podsjeća da ovaj dokument u fioci drži predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić od jula prošle godine kada je njegova partijska koleginica i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac "minirala" prvi pokušaj usvajanja, te zanemaruje upozorenje predstavnika nadležnih institucija BiH i Republike Srpske da to odlaganje "obeshrabruje i vrijeđa žrtve zločina".

Strategija, koja, između ostalog, tretira i disciplinsku odgovornost za tužioce koji predmete ne procesuiraju u roku dobila je podršku Vlade Republike Srpske.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA