GRAĐANI VIŠE NE MORAJU DA PLAĆAJU RAČUNE STARIJE OD DVIJE GODINE: Ne smiju da im isključe ni struju ni vodu!

11.11.2019 - 18:34 | Vijesti >> Region

Građani Crne Gore više neće biti uslovljavani da plate dugove starije od dvije godine da bi im se pruključila voda ili struja, predviđa se novim predlogom Zakona o zaštiti potrošača koji je predstavila crnogorska vlada.

Jovo Rabrenović iz Ministarstva ekonomije je izjavio poslije sjednice vlade da će novim zakonom potrošač u Crnoj Gori biti više zaštićen.

Potrošači će, kaže Rabrenović, biti zaštićeni tako što trgovac, ukoliko želi da povede postupak protiv potrošača, neće moći da mu isključi struju, vodu, ukoliko sud to nije presudio, ukoliko se radi o roku dužem od dvije godine.

- To znači da neće više biti uslovljavanja potrošača da mora da plati dug koji je stariji od dvije godine da bi mu se, na primjer, uključila voda, struja - objasnio je on.

kalkulator-olovka-racuni

Foto:Profimedia

Trgovac će, kako dodaje, takođe biti obavezan da potrošaču na računu iskaže ne samo koliki je trenutni račun, već i dugovanja i zastarjeli dug.

- Biće u obavezi da iznese i kolike su kamatne stope po raznim osnovama koje potrošač treba da plati - navodi on.

Prema novom zakonu, svaki prodavac će takođe biti obavezan da potrošaču vrati kusur, a ukoliko to ne uradi, ma o kolikoj se svoti novca radi, može biti kažnjen.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, Crna Gora prilazi korak bliže zatvaranju poglavlja 28 Zaštita potrošača i zdravlja u pregovorima za pristupanje EU.

Rabrenović je naveo da sve ovo daje realne mogućnosti da se potrošači u Crnoj Gori osjećaju pođednako zaštićeni kao što su to potrošači u drugim EU zemljama i da uživaju podjednak nivo potrošačkih prava.

Novi.ba/Srbijadanas

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!