KISELI KUPUS ZA PRSTE POLIZATI, DOMAĆICE SE KUNU U OVAJ RECEPT: Ostat će vam dobar čak i do ljeta!

15.11.2019 - 21:44 | Praktična žena
 

Kiseli kupus je neizostavna salata u zimskim danima. 

Ukusan je bogat vitaminom C. 

No, da li znate kako ga dobro ukiseliti? 

kupus

Znate da je potrebna veća količina soli kako bi se ta reakcija mogla uopšte odigravati. Potrebno je da odaberete kvalitetne glavice i da odvojite dva ili tri vanjska sloja.

Operite ih, malo zarežite na korijenu glavica i glavice stavite u posudu. Količina soli je 1 kg na 30 kg kupusa.  Optimalna temperatura je 18-22 stepena Celzijusa.

Između cijelih glavica možete ugurati neke koje ste prepolovili, kako bi čvrsto stojale. Potom nalijte vode preko kupus, za dva prsta. Preko kupusa stavite drveni ili plastični pritiskivač.

kiseli-kupus

Na raširenu krpu stavite so, pa je uvijte i stavite pored kamena kako bi se so polako otapala i padala na dno. Potom ostavite da se kiseli 2 mjeseca. Bitno je da pratite stanje, da ne dođe do zamućenja vode ili omekšavanja kupusa.

Perite pritiskivač, mijenjajte plastične posude u kojima držite kupus, po potrebi .  Kamen ili teglu ispirite s vremena na vrijeme. Kiseli kupus je veoma zdrav, sadrži više vitamina C od običnog.

Svi treba da znate da svjež kupus štiti od RAKA, a evo za što je dobar kuhani

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI KISELOG KUPUSA

Kiseli kupus je koristan u prevenciji srčanog udara, moždanog udara i raka. Također može poboljšati probavu.

kiseliu-kupus

Prednosti vitamina C u kiselom kupusu

U prošlosti su pomorci uvijek sa sobom nosili kiseli kupus zbog njegovog visokog sadržaja vitamina C. To je bio bitan dio svakog krstarenja.

Konzumacija kiselog kupusa bila je učinkovita prevencija protiv skorbuta koji je uzrokovan nedostatkom vitamina.

Kiseli kupus je probiotik

Kiseli kupus dobiva svoje probiotičke prednosti zbog procesa kiseljenja. Tijekom prirodne fermentacije tog povrća nastaju dobre bakterije koje pomažu našem probavnom sustavu.

Uvijek ga je preporučljivo konzumirati nakon uzimanja kure antibiotika, jer pomaže našem probavnom sustavu da uspostavi ravnotežu u crijevnoj mikroflori.

kupus3

Zaštita protiv raka

Kiseli kupus je jedna od najboljih namirnica za sprječavanje razvoja raka. Za to su odgovorna tri sastojka:

Izotiocijanat – Ovo povrće je bogato izotiocijanatom, koji može smanjiti rizik od razvoja raka.
Glukozinolat – Ova tvar u kiselom kupusu pomaže u aktiviranju prirodnih antioksidativnih enzima u tijelu.
Flavonoidi – Kiseli kupus, također, sadrži flavonoide koji štite vaše arterije od stvrdnjavanja i začepljenja.

kupus2

Zdravije i jače srce

Kiseli kupus je prepun vlakana koja poboljšavaju probavu. Dodatno poboljšava zdravlje mozga i srca. Druge zdravstvene prednosti vlakana su:

Kontrolira loš (LDL) kolesterol

Smanjuje šanse za srčani ili moždani udar

Smanjuje vjerojatnost arterioskleroze

Kiseli kupus za jače kosti

Ovo povrće je bogato mineralima koji su korisni za vaše kosti. Oni sprječavaju razvoj osteoporoze. Vitamin K pomaže u održavanju zdravlja vaših kostiju.

Ovaj vitamin regulira proizvodnju proteina koji su potrebni za održavanje mineralizacije u kostima. Uključite kiseli kupus svakodnevnu prehranu.

kupus

Kiseli kupus za mršavljenje

Prema istraživanju – konzumiranje fermentiranih namirnica, kao što je kiseli kupus, dokazano dovodi do mršavljenja – pogotovo u području struka i bokova!

Konzumiranje fermentiranih namirnica ima vrlo pozitivan učinak na metabolizam. Rezultati istraživanja ukazuju na to da fermentirani kupus posebno može utjecati na pretilost, metabolizam lipida i upalne procese.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!