Predstavnički dom odobrio dvije odluke o zaduženju

20.11.2019 - 15:29 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Fena
 

 Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na sjednici dvije odluke o zaduženju Federacije po ugovorima o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Prva odluka odnosi se na zaduženje zbog namjeravane nabavke više novih električnih trolejbusa za gradski saobraćaj u Sarajevu, a druga za izgradnju dionice autoceste na Koridoru 5-c Putnikovo Brdo - Medakovo.

Prvi zajam je 'težak' 15 miliona eura, s predloženim rokom otplate od 13 godina i dvogodišnjim grace periodom, po čijem isteku, rate za otplatu glavnice i kamata treba da dospijevaju 22. aprila i 22. oktobra svake godine.

Zajam radi izgradnje navedene putne dionice Putnikovo Brdo - Medakovo na Koridoru 5-c, koja dotiče međuentitetsku liniju, u visini je do 60 miliona eura. Rok otplate je 11 godina, a grace period četvorogodišnji. Predviđeno je da nakon toga rate glavnice i kamata dospijevaju na naplatu 15. maja i 15. novembra u godini.

- Početak trase je na izlazu iz tunela Putnikovo brdo 2, na međuentitetskoj granici. Dalje se trasa pruža prema petlji Usora, prelazi mostom preko regulisanog korita rijeke Usora te preko mostova Kraševo, Tešanjka 1 i Tešanjka 2, dolazi do naselja Karuše. U Karušama trasa prolazi kroz brdo te je na toj lokaciji predviđen cut&cover sistem u dužini od 220 metara na način da će se brdo otkopati i izgraditi konstrukcija tunela te zatim zatrpati i dovesti u prvobitno stanje. U nastavku, trasa prolazi kroz naseljena mjesta Tešanjka i Medakovo, kao i nenaseljena područja. Dionica se završava poslije petlje Medakovo - navedeno je u prijedlogu odluke.

Za oba navedena zajma, ugovor s Evropskom bankom za obnovu i razvoj sklapa Bosna i Hercegovina, ali i Federacija preuzima obaveze, s tim što će za nabavku trolejbusa novac od zajma proslijediti Sarajevskom kantonu kao krajnjem dužniku, a za putnu dionicu Javnom preduzeću Autoceste FBiH, također kao krajnjem dužniku.

Da bi odluke ove vrste stupile na snagu, treba da ih odobre oba doma Federalnog parlamenta.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!